Problemele existente în localitățile din circumscripția uninominală nr. 38 Hâncești sunt acelea cu care se confruntă cetățenii din toate localitățile din țară. Este vorba despre calitatea proastă a drumurilor, lipsa iluminatului stradal, lipsa apeductului și altele. În timp ce unii candidați la funcția de deputat planifică să implementeze proiectele care au reușit în alte localității, alții planifică proiecte europene de atragere a investițiilor în sate. Totodată, unii candidați au convingerea că doar un candidat băștinaș cunoaște cu adevărat problemele localnicilor și le va putea soluționa pe platformă parlamentară. Opiniile au fost expuse la dezbaterile publice „Miza candidaților vs. miza alegătorilor”, cu participarea candidaților la funcția de deputat în circumscripția 38 Hâncești, runda a întâia, organizate de Agenția de presă IPN.
Ion Mereuță, candidatul Partidului Democrat, susține că mandatul din această circumscripție, la alegerile din februarie 2019, a fost câștigat de candidatul democrat, Alexandru Botnari. Și, în opinia sa, ar fi firesc ca acest mandat să rămână fracțiunii PDM. „În raionul Hâncești sunt foarte multe persoane care merită să fie în calitate de candidați la funcția de deputat pe circumscripția uninominală nr. 38 Hâncești. Dar prin decizia Consiliului politic național al Partidului Democrat, la inițiativa Biroului executiv al Organizației raionale Hâncești a PDM, am fost propus eu”, a notat candidatul.
Potrivit democratului, colegii din partid au luat în calcul experiența sa în calitate de primar, pe care a avut-o în comuna Leușeni. De asemenea, s-a ținut cont de experiența pe care a avut-o în administrația publică centrală, în calitate de funcționar vamal. Totodată, în ultimii patru ani a fost reprezentant al Guvernului în teritoriu, respectiv cunoaște foarte bine problemele din teritoriu și multe dintre ele au fost soluționate cu implicarea sa. „Gândesc că, în primul rând, alegătorii își doresc un deputat de baștină, de pe loc, un deputat care practic ar avea posibilitatea zilnic să aibă contact cu alegătorii. Și nu doar cu alegătorii. Dacă voi câștiga, voi fi într-un contact direct cu autoritățile publice locale de nivelul întâi și doi, pentru a soluționa problemele din teritoriu”, a mai spus Ion Mereuță.
Vitalie Balinschi, candidatul Partidului politic „Șor”, a declarat că formațiunea care l-a înaintat își dorește într-adevăr schimbarea vieții oamenilor. Și prin participarea în aceste alegeri, formațiunea își propune să le acorde alegătorilor din această circumscripție șansa de a a-și schimba viața. „Pe parcursul Independenței Republicii Moldova, toți politicienii au venit și au promis, dar din păcate nimeni nu a realizat ceea ce a promis în campaniile electorale. Noi suntem o forță politică deosebită de celelalte – ceea ce promitem, noi îndeplinim. Aceasta este evident, este vizibil. Se vede ceea ce s-a făcut în municipiul Orhei, în raionul Orhei și cum și-a schimbat viața locutorii din aceste localități”, a menționat candidatul.
Potrivit lui, acum formațiunea își dorește ca Hâncești să devină a treia circumscripție care va avea un reprezentant al Partidului Șor în Parlament, iar acele proiecte care au fost deja implementate la Orhei și în primăriile câștigate la alegerile locale, să fie implementate și la Hâncești. „Problemele în Hâncești sunt aceleași care sunt pe întreg teritoriul Republicii Moldova, nu diferă prin nimic. Iar noi știm ce să facem și cum să facem. Noi știm că astăzi cetățenii, și personal am mers prin localități, au probleme mari. Ei își doresc schimbări, străzi iluminate, drumuri bune, servicii de calitate, prestate de administrația publică locală și centrală. Dacă voi câștiga mandatul de deputat în Parlament, îmi propun ca acele schimbări, pe care le-am făcut la Orhei, să le implementez la Hâncești”, a mai spus Vitalie Balinschi.
Vladimir Bolea, reprezentantul candidatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate, este de părere că din 1991 și până astăzi se atestă o lipsă totală de evoluție a lucrurilor în plan de dezvoltare social-economică a satelor din Republica Moldova. „Cu siguranță, cele 25 de primării din circumscripția electorală nr. 38 se lovesc de aceleași probleme. Știm de proiectul de aducere a apeductului pentru zece sate de pe malul Prutului, care a fost realizat în proporție de 50%. Mai este nevoie de vreo 25 de milioane de lei pentru a fi finalizat. Este o problemă extraordinar de importantă pentru cetățenii din acest district ca să aibă aprovizionare cu apă potabilă. Și vorbim și despre irigare, pentru că fără irigare nu putem vorbi despre o agricultură performantă”, a menționat reprezentantul PAS.
Potrivit lui, de asemenea, printre probleme se mai numără și lipsa iluminatului stradal, lipsa drumurilor, a transportului. Și dacă aceste probleme, în opinia sa, au generat, la început, valul mare de migrare, acum, una dintre cele mai mari probleme ale cestui district și nu doar, este depopularea, lipsa de natalitate, lipsa de perspectivă. „Doamna Stamate, în calitatea sa de deputat, vine într-o echipă foarte puternică, formată din 14 deputați în Parlament. Cu siguranță, ea vine cu experiența sa de a aduce proiecte europene, pentru că Guvernul Maia Sandu a fost guvernul care a lansat campania pentru satul european. Și cunoașteți că acum două săptămâni Uniunea Europeană a dat undă verde acestui proiect și el va fi implementat direct pentru fiecare sat. Și, cu siguranță, doamna Stamate va colabora cu fiecare dintre primăriile localităților pentru a elabora și a implementa proiecte de atragere a investițiilor în localitățile noastre, reieșind din problemele identificate”, a mai spus Vladimir Bolea.
La dezbaterile de astăzi a fost invitat și candidatul Partidului Socialiștilor, Ștefan Gațcan, care a invocat motive profesionale de urgență care nu i-au permis să participe. IPN organizează și marți, 18 februarie, o nouă rundă de dezbateri la care sunt invitați Dorin Chirtoacă, candidatul Blocului Electoral Unirea; Grigore Cobzac, candidat independent și Anatolie Postolachi, candidat al Partidului Liberal Democrat din Moldova.
Dezbaterile „Miza candidaților vs miza alegătorilor”, cu participarea candidaților la funcția de deputat în circumscripția 38 Hâncești, runda întâia, sunt ediția a 125-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.