logo

Candidații la prezidențiale vor prezenta același număr de semnături


https://www.ipn.md/ro/candidatii-la-prezidentiale-vor-prezenta-acelasi-numar-de-semnaturi-8013_1106528.html

Candidații independenți la funcția de președinte și cei înaintați de partide sau de blocuri electorale vor trebui să prezinte la Comisia Electorală Centrală un număr egal de semnături. Nu se face diferență nici pe bază de gen. Listele de subscripție se vor prezenta atât de candidați, cât și de candidate cu cel puțin 15 mii și cel mult 25 de mii de semnături, transmite IPN.

Semnăturile trebuie să fie colectate din minimum jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, adică din raioane și municipiile Chișinău și Bălți. Din fiecare unitate se vor strânge cel puțin 600 de semnături.

La alegerile prezidențiale din 20 octombrie colectarea semnăturilor se admite complementar prin intermediul Sistemului Informatic „Lista de subscripție electronică”, gestionat de Comisia Electorală Centrală. Autentificarea și semnarea va fi posibilă doar cu ajutorul semnăturii electronice sau mobile, prin intermediul Serviciului de autentificare și control al accesului MPass.

Grupul de inițiativă al candidatului va prezenta pe suport de hârtie listele de subscripție cu numărul minim stabilit de legislația electorală, de 15 mii de semnături valabile ale susținătorilor, iar diferența până la 25 de mii de semnături va putea fi colectată prin intermediul sistemului electronic.

Un alegător poate susține prin semnătură pe listele de subscripție mai mulți candidați, însă nu poate susține același candidat de două și mai multe ori.

Recepționarea documentelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova va începe pe 21 august. În decursul a 3 zile de la data depunerii listei membrilor, CEC adoptă o hotărâre privind rezultatul examinării documentelor, iar în cazul înregistrării grupului de inițiativă eliberează legitimațiile și listele de subscripție pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidatului.