logo

Candidaţii la funcţia de deputat au trei zile pentru a degreva din funcţiile publice


https://www.ipn.md/ro/candidatii-la-functia-de-deputat-au-trei-zile-pentru-a-7965_1015862.html

Începând de astăzi, 13 octombrie, candidaţii înregistraţi la funcţia de deputat, care deţin o funcţie publică, urmează să-şi suspende activitatea în funcţia pe care o deţin. Până pe 15 octombrie inclusiv, candidaţii urmează să prezinte la Comisia Electorală Centrală (CEC) actele doveditoare de suspendare a activităţii. Vineri, 10 octombrie, CEC a înregistrat primii 15 concurenţi electorali, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă, din momentul înregistrării în calitate de concurenţi electorali, îşi suspendă activitatea persoanele care, în virtutea funcţiei pe care o deţin, nu au dreptul să fie membri ai partidelor sau ai altor organizaţii social-politice. De exemplu, angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, Armatei Naţionale, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Procuraturii, Centrului Naţional Anticorupţie, Comisiei Naţionale de Integritate etc. Precum şi persoanele cu înaltă funcţie de răspundere, precum viceprim-miniştrii, miniştrii şi viceminiştrii, membrii din oficiu ai Guvernului; conducătorii autorităţilor publice centrale; preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor; primarii şi viceprimarii; precum şi pretorii şi vicepretorii.

La momentul înregistrării în calitate de concurenţi electorali persoanele care cad sub incidenţa art.13 alin (3) din Codul Electoral au depus o declaraţie pe propria răspundere prin care se angajau să-şi suspende, pe perioada campaniei electorale, activitatea în funcţia pe care o deţin.

Pentru candidaţii care se vor înregistra ulterior, CEC va stabili alte perioade de degrevare din funcţie.