logo

Candidaţii la examenele de absolvire 2013 încep pretestările


https://www.ipn.md/ro/candidatii-la-examenele-de-absolvire-2013-incep-pretestarile-7967_1004339.html

Pentru elevii claselor absolvente s-a dat startul pretestărilor. Testele vor fi susţinute în perioada 1-12 aprilie. Viceministrul educaţiei, Igor Grosu, a declarat luni, 1 aprilie, la o conferinţă de presă, că pretestările fac parte din pregătirile pentru examenele de absolvire a ciclului gimnazial şi cele de bacalaureat, sesiunea 2013, transmite IPN.

Potrivit lui Igor Grosu, testele vor fi plasate pe pagina web a Agenţiei de Asigurare a Calităţii (www.aee.edu.md) în zilele anunţate în orarul pretestărilor, începând cu ora 8.00, iar la ora 14.00 vor fi disponibile baremele de corectare. Elevii vor susţine teste la 4 discipline: limba de instruire, limba străină, disciplina la solicitare şi disciplina de profil. Pentru elevii din şcolile alolingve se adaugă testul la limba şi literatura română.

ât priveşte sesiunea de BAC, viceministrul a comunicat că vor fi deschise 100 de centre de susţinere a examenelor, în care vor fi montate aproximativ 1 200 de camere video. 30 din aceste centre sunt în capitală. După examene camerele video vor rămâne în gestiunea instituţiilor de învăţământ pentru securizarea spaţiului şcolar. Bacalaureatul va fi securizat şi cu sisteme de bruiaj a legăturilor telefonice. „Este o investiţie pe termen lung. În acest proces de dotare şi asigurare a centrelor cu tehnica de supraveghere necesară vedem o perspectivă de 10 ani. În fiecare an vom încerca să cuprindem şi alte instituţii de învăţământ”, a subliniat Igor Grosu.

Directorul Agenţiei de Asigurare a Calităţii (ACC), Anatol Tapală, a declarat că, începând cu această lună, vor fi organizate întrevederi cu profesorii, părinţii şi elevii în toate regiunile ţării. Ofiţerii de la CNA le vor explica ce riscă în caz de corupere sau copiere. „Copiii trebuie să-şi concentreze atenţia spre pregătire. Bacul este gratuit, în acest scop au fost alocate surse de către minister şi administraţia publică locală. Absolventul va veni doar cu buletinul şi cu pixul”, a remarcat  Anatol Tapală.

Pentru sesiunea de BAC 2013 se vor aloca 5 milione de lei. Membrii comisiei de supraveghere vor fi remuneraţi cu 25 de lei ora. Pentru a motiva elevii să studieze Guvernul a emis o hotărâre prin care, din anul 2014, locurile la buget vor fi atribuite prin concurs şi nu după media notelor.

La examene vor fi admişi doar candidaţii care vor avea situaţia şcolară încheiată la toate disciplinele de studiu, nu doar la disciplinele de examen. Ei vor semna o declaraţie pe propria răspundere prin care vor confirma că nu vor folosi în timpul examenului materiale interzise cum ar fi: tabele, manuale, notiţe  sau telefoane mobile.
În sesiunea 2013 vor susţine examene de bacalaureat aproape 29 de mii de candidaţi.

În caz de întrebări, nereguli sau semnale de corupere elevii sau părinţii sunt rugaţi să facă legătura cu Ministerul Educaţiei pe adresa bacalaureat2013@edu.md sau numărul de telefon 022 234 609.