logo

Când cetăţeanul nu îşi poate asigura aici un viitor, alternativa e să plece, politician


https://www.ipn.md/ro/cand-cetateanul-nu-isi-poate-asigura-aici-un-viitor-alternativa-e-sa-plece-polit-7965_1028610.html

În ultima perioadă în Republica Moldova valul de migraţie se intensifică, remarcă ex-premierul şi actualul deputat Iurie Leancă. Într-un interviu pentru IPN, politicianul  spune că motivul e evident – atunci când cetăţeanul nu vede că aici îşi poate asigura un viitor, în mod special cei tineri se gândesc care e alternativa, iar pentru ei alternativa este să plece.

„În 2015, din păcate, acest val a revenit. În 2014 statisticile atestau o anumită tendinţă de revenire acasă a celor care au plecat anterior, au acumulat un anumit capital, vedeau că Moldova se mişcă pe o traiectorie sigură, erau anumite perspective. După 2014 totul s-a schimbat şi iată că lipsa de încredere în ziua de mâine generează acest flux în afara ţării”, a spus Iurie Leancă.

În opinia politicianului, efectele sunt dezastruoase, deoarece cea mai mare valoare a Republicii Moldova este omul. „Recent citeam că o treime din forţa de muncă aptă a părăsit acest sistem, respectiv, aici vor rămâne doar oamenii în vârstă, pensionarii. Clasa politică trebuie să analizeze de ce am ajuns în situaţia aceasta. Nimeni nu poate contesta că Moldova a ajuns într-o situaţie complicată”, a accentuat politicianul.

Iurie Leancă mai spune că unica perioadă când Republica Moldova a avut un anumit proiect naţional a fost 2009-2014. „Ne-am formulat cu toţii obiectivul integrării europene, câte ceva am reuşit. Să zicem acelaşi spaţiu aviatic comun care a liberalizat serviciile aeriene, regimul fără vize. Această reuşită este mult mai apreciabilă mai ales pe fundalul că Ucraina şi Georgia nici astăzi nu au acest regim deşi îşi doresc atât de mult. Desigur că şi Acordul de Asociere”, a accentuat deputatul.

Suntem într-o zonă de insecuritate, la est de noi, în Ucraina, mai sunt acţiuni militare, suntem într-o zonă turbulentă. Nu avem o soluţie pe securitate, care ar trebui să asigure pentru Moldova stabilitate, suntem prea mici, prea vulnerabili. Neutralitatea nu ştiu dacă este o soluţie şi toată lumea înţelege că nu e o soluţie. Mai avem şi regiunea transnistreană. Într-o ţară atât de mică ne confruntăm cu probleme mult prea mari.

La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.