logo

Cancerul de sân – cauza principală de deces printre femei


https://www.ipn.md/ro/cancerul-de-san-cauza-principala-de-deces-printre-femei-7967_1092670.html

În Republica Moldova, incidența cancerului de sân în anul 2021 a constituit 31,7 cazuri la 100 mii populație sau 1 123 de cazuri absolute. Acesta este unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer și cauza principală de deces printre femei. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul în care octombrie este luna de conștientizare a cancerului mamar, transmite IPN.

Recunoscută ca luna de culoare roz, în această perioadă femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți și să-și amintească despre faptul că depistarea la timp a bolii crește rata de succes a vindecării.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul de sân este cel mai frecvent cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an. Se estimează că până în 2040 incidența va crește cu peste o treime, la peste 3 milioane de cazuri noi pe an, iar mortalitatea va crește la peste 1 milion de decese pe an. Aceste creșteri vor fi determinate, în principal, de factori demografici, pe măsură ce populația îmbătrânește și din cauza modului de viață nesănătos, în special, în țările cu venituri mici și medii.

„Cancerul de sân se dezvoltă la femei de orice vârsta, dar ratele cresc la o vârstă mai înaintată. În Regiunea Europeană, 1 din 11 femei dezvoltă boala înainte de vârsta de 74 de ani. Se estimează că 21% din cazurile de cancer de sân din Europa apar la femei când acestea au mai puțin de 50 de ani”, precizează ANSP.

Există mai mulți factori de risc care sunt asociați cu cancerul de sân – istoric familial și factori genetici, vârstă, istoricul menstrual și reproductiv, anumite modificări ale genomului, terapia de substituție hormonală combinată. Printre factorii condiționați de stilul de viață, se menționează consumul de alcool, inactivitatea fizică, alimentația nesănătoasă, obezitatea, consumul de tutun, radiațiile.

Specialiștii atenționează că, în cazul în care este diagnosticat precoce și tratat corespunzător până a se răspândi, rata de supraviețuire pentru cinci ani în urma diagnosticului de cancer mamar este de 99%. În acest sens se recomandă palparea periodică a sânilor, screeningul ecografic sau mamografia, dar și vizita  la medicul specialist.