Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare lansează 2 campanii de informare a producătorilor agricoli. Prima se numeşte: „Un animal înregistrat – un animal sănătos” şi prevede promovarea Sistemului de Identificare şi Trasabilitate a Animalelor. Iar cea de-a doua campanie se referă la deschiderea Centrului de Apel în Agricultură, transmite IPN.
Ministrul Ion Sula a comunicat, într-o conferinţă de presă, că în 2007 în Republica Moldova a fost lansat un sistem de identificare şi trasabilitate a animalelor. Acest sistem funcţionează de 8 ani, dar s-a simţit necesitatea să fie actualizat, ceea ce se şi face acum. Deţinătorul de animale este responsabil direct de sănătatea lor şi, potrivit legii, este obligat ca la naştere, la procurare/vânzare/import să înregistreze animalul în termen de 15 zile în baza de date. Animalului i se face un dosar în cadrul căruia se monitorizează fiecare acţiune pe parcursul vieţii.
Potrivit ministrului, acum multe animale nu sunt înregistrate şi nici nu se duce o evidenţă a lor. În viitor, când se va aplica pe deplin legea, dacă nu vor fi înregistrate animalele, producătorii nu vor putea să le vândă, să le exporte şi să beneficieze de subvenţii de la stat. Ministrul mai zice că acest mecanism va ajuta şi la localizarea şi intervenţia în regim sporit în focarele de boli la animale.
Înregistrarea unui animal costă 15 lei şi se face la filialele Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.
Cetrul de Apel în Agricultură este creat în concordanţă cu principiul ghişeului unic. Începând de astăzi, 1 octombrie, fermieii pot adresa întrebări specialiştilor acestui centru. Numărul liniei fierbinţi este: (022) 50-20-20, acesta activează de luni până vineri în intervalul 08.00 – 17.00.