logo

Campanie națională de sensibilizare: „Împreună spunem NU hărțuirii sexuale”


https://www.ipn.md/ro/campanie-nationala-de-sensibilizare-impreuna-spunem-nu-hartuirii-sexuale-7967_1088918.html

O campanie națională de informare și sensibilizare a opiniei publice cu privire la hărțuirea sexuală este lansată la Chișinău în aprilie – Luna Conștientizării Asaltului Sexual la nivel mondial, transmite IPN.

Alina Andronache, coordonatoare de proiect la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), una din instituțiile care desfășoară campania, a specificat pentru IPN că misiunea este de a crește gradul de informare a populaţiei cu privire la violența sexuală din întreaga lume, de a educa comunitățile despre cum să prevină și unde trebuie să raporteze cazurile de violenţă.
Genericul campaniei este: „Împreună spunem NU hărțuirii sexuale”.

Studiul privind percepțiile și incidența fenomenului hărțuirii sexuale în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, realizat de CPD, arată că pe parcursul vieții fiecare al cincilea tânăr care își face studiile în învățământul profesional tehnic și universitar a fost expus unei forme de hărțuire sexuală. Unul  din zece s-a confruntat cu amenințări din partea profesorului în scopul de a întreține relații sexuale, iar circa 8% dintre elevi și studenți au fost invitați de către profesor la întâlniri amoroase cu promisiunea unei recompense. În jur de 40% dintre elevii și studenții vizați nu au raportat cazurile de hărțuire la care au fost supuși și nu au solicitat suport.  

Alte cercetări arată că fiecare a cincea femeie angajată din Republica Moldova este supusă unor forme subtile de hărțuire sexuală la locul de muncă, iar patru din 100 de femei se confruntă cu forme grave de hărțuire, cum ar fi cerința de a întreține relații sexuale pentru recompensă, folosirea forței sau amenințărilor pentru a avea relații sexuale. În pofida incidenței mari a cazurilor de hărțuire sexuală, doar 15% dintre femei au anunțat despre asemenea cazuri. Nivelul redus de raportare este determinat de sentimentul de autoculpabilizare, gradul redus de încredere în organele de control, dar și de atitudinea populației. 60% consideră persoanele hărțuite a fi vinovate de aceste experiențe, a menționat coordonatoarea de proiecte de la CPD.

„Majoritatea tinerelor nu pot depista formele de hărțuire sexuală, pentru că nu le cunosc. Comunitatea are un rol important în procesul de combatere a acestui fenomen, motiv pentru care este indispensabil ca fiecare membru al acesteia să cunoască despre fenomenul hărţuirii şi să dispună de instrumentele necesare care ar facilita procesul de combatere a incidenţei şi prevalenţei violenţei sexuale. Ne propunem să informăm oamenii despre ce este fenomenul hărțuirii sexuale, care sunt formele de manifestare și instrumentele de raportare. Ne dorim să mobilizăm cât mai multă lume și să vorbim o lună întreagă despre cum putem preveni și combate fenomenul hărțuirii sexuale, îndeosebi în sistemul educațional. În acest scop, a fost creată o pagină dedicată acestei campanii, care sperăm că va deveni sursă de informare pentru fiecare”, a spus Alina Andronache.

Oricine poate să se alăture acestei campanii. Este suficient să facă o fotografie cu mesajul „Spun NU hărțuirii sexuale” și să o posteze pe rețelele de socializare cu hashtag-ul #spunnuhartuiriisexuale. Și cinci universități din Moldova s-au alăturat deja campaniei.