logo

Campanie: Legea 121 este pentru toţi


https://www.ipn.md/ro/campanie-legea-121-este-pentru-toti-7967_1027399.html

Mai multe organizaţii neguvernamentale lansează o campanie de promovare a nediscriminării intitulată „Legea 121 e pentru toţi” (Legea 121 este Legea cu privire la asigurarea egalităţii). Reprezentanţii societăţii civile şi ai Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii au declarat într-o conferinţă de presă la IPN că regretă faptul că, şi după 4 ani de la adoptarea legii, mai sunt persoane care o contestă, deşi acest document asigură nediscriminarea tuturor oamenilor care se află în Republica Moldova.

Yan Feldman, preşedintele Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării , a declarat că în cadrul campaniei vor fi prezentate mai multe spoturi video prin care se va promova egalitatea şi se va explica că această lege este pentru toţi, nu pentru un anumit grup de persoane. Preşedintele Consiliului a adăugat că 87% din populaţia ţării consideră că în Republica Moldova este discriminare.

Olga Manole, coordonatoarea programului „Drepturile omului” la Asociaţia Promo-LEX, a spus că Legea 121 este vie şi care oferă o şansă reală fiecăruia de a se apăra. Aceasta a adăugat că persoanele cu dizabilităţii sunt discriminate pe larg în câmpul muncii. „Pe lângă faptul că statul le oferă o pensie mizeră de nici 1000 de lei ca aceste persoane să se întreţină, nici nu le oferă şanse reale să se angajeze în câmpul muncii. Deseori, persoanele cu diferite dizabilităţi sunt apte de muncă”, a subliniat reprezentanta Promo-LEX.

Nadejda Hriptievschi, directoare de programe în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, a amintit că Legea 121 a fost adoptată cu o rezistenţă foarte mare din partea societăţii şi a politicienilor. „Îmi pare rău să constat că după 4 ani mai avem rezistenţă. Discriminarea, din păcate, a fost şi va mai fi, fiindcă oamenii sunt diferiţi, unii mai prost educaţi. Nu cred că putem nega necesitatea unui astfel de act normativ”, a opinat jurista.

Dumitru Rusu, jurist la Coaliţia Nediscriminare, a comunicat că anterior coaliţia, prin demersurile sale, a ajuns să obţină ca o reţea de farmacii şi alta de bănci să accepte ajustarea celor circa 500 de filiale în termen de 3 ani pentru ca acestea să fie accesibile persoanelor cu mobilitate redusă. De asemenea, Coaliţia Nediscriminare a militat ca ziarul Makler să nu mai accepte anunţurile discriminatorii, şi după o perioadă de rezistenţă, agentul economic a acceptat să plaseze pe pagina sa de internet un avertisment despre sancţiunile aplicate în cazul plasării anunţurilor care discriminează.

Legea 121 a fost adoptată în 2012 ca o cerere a partenerilor europeni pentru a obţine regim liberalizat de vize. Atunci, dar şi acum, mai mulţi politicieni, în special socialiştii şi comuniştii, dar şi preoţi sau enoriaşi, manifestă ca legea să fie abrogată.