Campanie electorală ordonată, dar cu mai multe cazuri separate de intimidare
https://www.ipn.md/ro/campanie-electorala-ordonata-dar-cu-mai-multe-cazuri-separate-de-7965_986626.html
Deşi în general campania electorală din Republica Moldova este paşnică şi ordonată, au fost raportate mai multe cazuri separate de intimidare legată de alegeri, se menţionează în cel de-al doilea raport interimar de monitorizare, elaborat de Misiunea Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drept (OSCE/ODIHR), citat de Info-Prim Neo.
O preocupare sesizată de OSCE/ODIHR este în continuare calitatea listelor electorale. Ca rezultat al unui sistem foarte descentralizat, listele electorale sunt compilate în mod diferit în întreaga ţară şi nu există o modalitate efectivă de a verifica listele locale în vederea înscrierilor duble, se menţionează în raport. CEC a primit liste de la primari, dar nu a încercat şi nici nu este obligată prin lege să verifice exactitatea acestora. Există un şir de modalităţi prin care alegătorii pot fi adăugaţi în listele suplimentare în ziua alegerilor, ceea ce duce la declaraţii precum că listele electorale ar putea fi manipulate în ziua alegerilor. Birourile secţiilor de votare sunt obligate să pună listele electorale la dispoziţia publicului pentru verificare până pe 23 noiembrie.
OSCE/ODIHR notează că, la fel ca şi la alegerile anterioare, CEC a decis să permită votarea cu acte de identitate expirate. Alegătorii care planifică în ziua alegerilor să fie departe de locul lor de reşedinţă au dreptul să solicite un certificat cu drept de vot de la birourile secţiilor de votare din raza domiciliului lor, cel târziu cu o zi înainte de alegeri. Acest certificat permite alegătorilor să voteze la orice secţie de votare din Moldova.
Cu referire la retorica utilizată de concurenţii electorali în această campanie Misiunea OSCE/ODIHR subliniază că două dintre cele mai mari partide din fostul parlament, PCRM şi PLDM au produs scurtmetraje documentare foarte negative cu privire la concurenţii lor. Cei patru parteneri din coaliţia de guvernare, Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), care candidează de sine stătător în aceste alegeri, au sporit concurenţa între ei, uneori disputa fiind centrată pe faptul cui aparţin meritele pentru realizările AIE în Guvern. Vizibilitatea prim-ministrului liberal-democrat Vlad Filat în campanie a declanşat critici din partea altor membri ai AIE.
Despre felul în care campania electorală este reflectată în mass-media OSCE/ODIHR menţionează în cel de-al doilea raport interimar de monitorizare că radiodifuzorul public Teleradio-Moldova a încercat să prezinte campania electorală într-un mod echilibrat în cadrul programelor sale de ştiri la televiziune şi radio. NIT TV, un post privat cu acoperire naţională, a avut o atitudine părtinitoare în favoarea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, ceea ce a dus la aplicarea sancţiunilor de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului.
În raport se mai menţionează că pentru aceste alegeri vor fi 2.037 de secţii de votare, inclusiv 75 peste hotare, în misiuni diplomatice şi alte localităţi. Unii lideri ai partidelor politice şi-au exprimat preocuparea referitor la posibilitatea manipulării votării de peste hotare, întrucât ei nu-şi permit să trimită observatori. O altă preocupare constă în faptul că amplasarea secţiilor de votare în afara ţării nu reflectă întocmai distribuţia cetăţenilor peste hotare, majoritatea secţiilor de votare fiind stabilite în ţările Europei de Vest, deşi se consideră că cel mai mare număr de moldoveni peste hotare se află în Rusia.
Raportul vizează perioada de monitorizare 1-14 noiembrie.
Pe perioada monitorizării ODIHR şi-a propus să dea publicităţii 2 rapoarte interimare, iar a doua zi după alegeri va face publice totalurile preliminare ale misiunii de observare. Raportul final va fi publicat peste 2 luni după alegeri.