logo

Campanie de susţinere a victimelor torturii


https://www.ipn.md/ro/campanie-de-sustinere-a-victimelor-torturii-7967_1006113.html

Fenomenul torturii rămâne prezent în Republica Moldova, dar există o deschidere din partea instituţiilor statului de a reduce fenomenul. În acest context, timp de o lună, Centrul pentru Drepturile Omului, Asociaţia „Promo-LEX” şi Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” vor desfăşura o campanie de susţinere a victimelor torturii şi de prevenire a fenomenului. Campania va cuprinde peste 25 de activităţi pe tot teritoriul republicii. Aceasta este organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Naţiunilor Unite pentru Susţinerea Victimelor Torturii, marcată pe 26 iunie.

Olga Vacarciuc, consilierul avocatului parlamentar Anatolie Munteanu, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei nu recunoaşte în măsura cuvenită existenţa unor probleme în internatele psiho-neurologice. Totodată, este îngrijorător faptul că în locurile de detenţie vizitate, continuă să fie constatate împrejurări care ar putea fi calificate drept tratament inuman sau degradant.

„În sistemul penitenciar rămân nesoluţionate problemele legate de condiţiile neconforme de detenţie, asistenţa medicală necalitativă şi pregătirea insuficientă a personalului. Penitenciarul nr.13 din Chişinău, alături de Penitenciarul nr.17 din Rezina şi Penitenciarul nr. 11 din Bălţi, constituie punctele cele mai vulnerabile ale sistemului penitenciar din ţară”, a mai spus Olga Vacarciuc.

Juristul Asociaţiei „Promo-LEX”, Vadim Vieru, a subliniat că asociaţia constată faptul că în regiunea transnistreană nu este asigurat dreptul de a nu fi supus torturii şi tratamentelor inumane şi degradante. Condiţiile din închisori nu corespund standardelor minime de detenţie, iar alimentaţia deţinuţilor este de o calitate proastă şi conţine viermi şi gunoaie. Juristul a mai spus că deţinuţii din stânga Nistrului nu au acces la servicii de asistenţă medicală adecvate, nu există posibilităţi reale de a reclama actele de tortură.

Directorul executiv al Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, Ludmila Popovici, a declarat că în fiecare an, în diferite ţări ale lumii, pe 26 iunie societatea civilă, guvernele şi publicul larg sunt chemate să întreprindă acţiuni concrete de prevenire a fenomenului torturii. Aceasta a spus că în acest an campania va avea sloganul: „Victimele torturii au dreptul la reabilitare. Să facem acest drept o realitate!”. Ludmila Popovici a subliniat că reabilitarea şi susţinerea victimelor este o componentă indispensabilă a prevenirii şi combaterii torturii. Combaterea şi prevenirea fenomenului torturii nu poate fi realizat fără sprijinul acordat victimelor, fără documentarea medicală adecvată a cazurilor şi fără susţinerea victimelor în instanţele de judecată.

Ziua Internaţională a ONU pentru susţinerea victimelor torturii este marcată începând cu 26 iunie 1997, în legătură cu 10 ani ai Convenţiei ONU împotriva torturii şi altor pedepse degradante, care a intrat în vigoare în 1987.http://www.ustream.tv/recorded/34905017