logo

Campanie de salvare a râului Bâc


https://www.ipn.md/ro/campanie-de-salvare-a-raului-bac-7967_1015376.html

Centrul Naţional de Mediu şi Coaliţia tinerilor „Iubeşte-ţi râul!” lansează campania de salvare a râului Bâc, chemând populaţia să se alăture acesteia.

„Situaţia pe mai multe râuri din Republica Moldova, cum ar fi râurile din centru, de la sud, de la nord este alarmantă. Râurile sunt poluate şi există o tendinţă de scădere a volumului de ape în bazinele acvatice din Republica Moldova, dar cea mai alarmantă situaţie rămâne a fi în bazinul râului Bâc”, a declarat Ina Coşeru, preşedintele Centrului Naţional de Mediu, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

Problema cea mai mare este poluarea pe segmentul de râu care traversează capitala. „Constatarea este că, de facto, râul moare anume în municipiul Chişinău. Cea mai drastică situaţie e după podul de la Ismail, între străzile Varniţa şi Calea Basarabiei, chiar  înainte de Staţia de Epurare. Apa râului este deja extrem de toxică”, a menţionat Iuliana Cantaragiu, expert în cadrul Centrului Naţional de Mediu.

Pentru a ameliora situaţia, Centrul Naţional de Mediu  şi Coaliţia Tinerilor „Iubeşte-ţi râul!” vor întreprinde o un şir de acţiuni în această toamnă. Pe 18 septembrie, între oraşul Anenii Noi şi comuna Bulboaca vor fi plantate fâşii de protecţie a râului. Totodată, din cauza volumului scăzut de apă în amonte de Chişinău, vor fi amenajate câteva izvoare în zona cursului superior al râului şi vor fi conectate la acesta. În satul Telemeuţi, raionul Călăraşi, au fost deja amenajate trei astfel de izvoare.

Preşedintele Centrului Naţional de Mediu a relatat şi despre parteneriatul cu Inspectoratul Ecologic de Stat şi cu Inspectoratul General al Poliţiei, în cadrul căruia se organizează razii săptămânale pe râul Bâc în Chişinău pentru a amenda şoferii care-şi spală maşinile în râu. În acest sens, Iuliana Cantaragiu, expert în cadrul centrului, a criticat taximetriştii şi firmele de taxi angajaţii cărora fac acest lucru. Ea a adăugat că autorităţile locale din municipiul Chişinău nu se implică suficient şi „deseori arată cu degetul la Agenţia Ecologică Chişinău, când, de fapt, rolul Agenţiei, ca şi al Inspectoratului este de a sancţiona, dar sancţiunile deseori nu aduc rezultatul scontat”.

Deşi apele în aval de capitală sunt foarte poluate, ele sunt folosite pentru irigare şi adăparea vitelor. Din acest motiv, în satul Calfa din raionul Anenii Noi va fi amenajat un rezervor de apă de calitate pentru animalele domestice. Primarul satului Calfa, Ludmila Ceaglîc, prezentă la conferinţa de presă, a menţionat că s-a mărit foarte mult morbiditatea printre populaţie anume din cauza poluării râului.

Acţiunile de salvare a râului Bâc vor fi organizate în cadrul Campaniei „Iubeşte-ţi râul!”, implementat cu ajutorul Programului de Granturi pentru Democraţie al Ambasadei SUA din Republica Moldova şi cofinanţat de fundaţia americană EcoCatalyst Foundation.