O campanie de prevenire a cancerului de col uterin se va desfășura în municipiul Chișinău, în perioada 22-28 ianuarie. În cadrul campaniei, vor avea loc acțiuni de informare, ateliere și sesiuni de educație și sensibilizare, pentru a responsabiliza femeile să efectueze testul citologic, în scop profilactic, o dată la 3 ani, a precizat pentru IPN Boris Gîlcă, șeful Direcției generale asistență medicală și socială din cadrul Consiliului municipal Chișinău.
„Cancerul de col uterin afectează milioane de femei din întreaga lume, inclusiv din Republica Moldova, în special femei de vârstă reproductivă, care sunt în plină viață socială, profesională și de familie. Cancerul de col uterin poate fi prevenit foarte simplu, prin efectuarea testului Papanicolau (a screening-ului cervical), o dată la 3 ani. Aceste investigații pot fi efectuate gratuit la medicul de familie de la locul de trai”, a menționat Boris Gîlcă.
Pe lângă testele efectuate gratuit, în cadrul campaniei în toate instituțiile de asistență medicală primară din municipiul Chișinău vor fi distribuite materiale informative și de educație sanitară, broșuri, vor fi proiectate spoturi video.
Materiale informative vor fi difuzate și în transportul public. „Astfel, ne propunem să informăm un număr cât mai mare de populație feminină, să creștem rata de depistare precoce a patologiei oncologice genitale și să contribuim la o viață de calitate și în siguranță pentru femei”, a subliniat șeful Direcției generale asistență medicală și socială din cadrul CMC.
Campania de prevenire a cancerului de col uterin în municipiul Chișinău se desfășoară în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și este parte a Campaniei Europene de prevenire a cancerului de col uterin. Cancerul de col uterin este cunoscut și drept „ucigașul tăcut al femeilor”, întrucât simptomele apărute în faze incipiente fie lipsesc, fie sunt confundate cu alte afecțiuni.