logo

Campania „Să citim împreună!” a atins cota de 22 000 de participanți


https://www.ipn.md/ro/campania-sa-citim-impreuna-a-atins-cota-de-22-7967_1110098.html

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, în colaborare cu Ministerul Culturii și Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, a sărbătorit lectura în cadrul Conferinței de totalizare a celei de-a XIII-ea ediții a Campaniei naționale de promovare a lecturii „Să citim împreună!”. Evenimentul s-a desfășurat la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” și a marcat un moment important pentru educația literară din întreaga țară, transmite IPN.

Campania, desfășurată anual în perioada februarie - decembrie, a reunit și în 2024 un număr impresionant de cititori. Peste 22 000 de copii, adolescenți, profesori, părinți și bibliotecari au participat la evenimentele organizate în cele 512 biblioteci din 23 de raioane. În plus, s-au organizat 76 de întâlniri cu autori. În total au fost desfășurate 1 013 activități de lectură, concursuri și întâlniri interactive, menite să încurajeze lectura printre copii și tineri.

„Bibliobuzul a fost un element esențial în campania de anul acesta, iar succesul său a fost impresionant. Copiii din satele îndepărtate au avut ocazia să întâlnească autori și să citească cărți scrise de autori autohtoni, contemporani. Uneori, întâlnirile cu scriitorii erau așteptate cu emoție, iar în unele localități, copii alergau cu flori în mână pentru a saluta autorii”, a explicat Maria Harea, șefa secției „Dezvoltare în biblioteconomie și știința informării” din cadrul Bibliotecii Naționale „Ion Creangă”. „Într-un sat din raionul Cahul, un grup de copii a întâmpinat-o pe scriitoarea Maria Pilchin, iar la Edineț, la întâlnirea cu Larisa Turea, bătrânii din sat, care au trăit deportările, au împărtășit emoții profunde despre trecutul lor dureros”, ne-a împărtășit Maria Harea.

Pentru prima dată în cadrul campaniei naționale au fost lecturate și promovate șase cărți autohtone. Copiii au avut ocazia să cunoască lucrările și autorii: „Anunțuri hazlii pentru adulți și copii” de Ionela Hadârcă, „Minunea” de Elena Baciu-Mihailov și Aliona Bereghici, „Doggy” de Maria Pilchin, „Cartea foametei” de Larisa Turea, „Terasa galbenă” de Arcadie Suceveanu și „Cu romanul în vacanță” de Grigore Chiper. Fiecare autor a avut ocazia să interacționeze cu cititorii și să răspundă la întrebări.



La conferința de totalizare au fost prezentate momente artistice și opinii despre cărțile promovate în campanie. Elevi din Chișinău și din alte localități au susținut recitaluri de poezie și prezentări teatrale.



Campania „Să citim împreună!” a avut un succes remarcabil, contribuind la dezvoltarea gustului pentru lectură în rândul tinerilor din Republica Moldova. Cu ajutorul bibliobuzului și al întâlnirilor directe cu autorii, lectura a devenit mai accesibilă și mai atractivă pentru tineri și copii. Datorită acestei inițiative, tinerii din toată țara au descoperit lumea fascinantă a literaturii contemporane și să se conecteze cu autorii acestora.