Campania electorală pentru turul doi a fost mai dinamică, Promo-LEX
https://www.ipn.md/ro/campania-electorala-pentru-turul-doi-a-fost-mai-dinamica-promo-7965_990931.html
Campania electorală pentru turul doi, care a durat mai puţin de două săptămâni, a fost mult mai dinamică, dar şi diferită, în raport cu cea pentru alegerile din 5 iunie. De această părere sunt experţii „Promo-LEX”. Elementele comune sunt cadourile electorale, utilizarea resurselor administrative, actele de huliganism electoral, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit Promo-LEX, pentru prima dată în Republica Moldova a fost înregistrat un număr atât de mare de contestaţii pentru renumărarea voturilor. Corneliu Cirimpei, coordonator de reţea, a menţionat că în 21 de circumscripţii electorale au fost înregistrate 52 de cereri de renumărare a voturilor. Dintre acestea, cel puţin 25 au vizat funcţia de primar, iar celelalte funcţia de consilier local. Din totalul cererilor depuse, instanţele judecătoreşti au admis 23, au respins 25, iar în 4 cazuri cererile continuă să se afle în proces de examinare.
Observatorii Promo-LEX au raportat că numărul de întâlniri cu alegătorii este mult mai scăzut faţă de campania anterioară. Concurenţii electorali au continuat, totuşi, practicile de acompaniere a întrunirilor electorale cu diverse activităţi concertiste.
În ceea ce priveşte resursele administrative, Corneliu Cirimpei a menţionat că în raionul Criuleni, satul Dubăsarii Vechi, reprezentantul din partea PLDM a utilizat biroul aflat în incinta centrului de sănătate din localitate pentru a face agitaţie în cadrul volantei. Iar candidatul PCRM din satul Coşniţa, raionul Dubăsari, a folosit automobilul Primăriei.
De asemenea, observatorii Promo-LEX au raportat cel puţin 11 cazuri noi de oferire a darurilor electorale. În jumătate dintre acestea bunurile oferite alegătorilor aveau însemnele PDM.
Corneliu Cirimpei a mai spus că şi în această campanie au fost înregistrate cazuri de intimidare, violenţă fizică şi psihică în campania electorală. Promo-LEX a înregistrat 9 încălcări de acest fel. „Cu regret, campania electorală pentru turul doi de scrutin nu a fost lipsită de cazuri de huliganism electoral. Au fost înregistrate noi cazuri de huliganism exprimat în special prin distrugerea materialelor de agitaţie electorală, daune aduse imobilelor candidaţilor, distrugerea unor bunuri ale acestora sau ale persoanelor afiliate lor”, a declarat Corneliu Cirimpei. În raionul Soroca, satul Hristici, persoane necunoscute au aruncat cu excremente în casa candidatului PL la funcţia de primar. În raionul Drochia, satul Antoneuca, candidatul PLDM la funcţia de primar, nu a putut desfăşura întâlnirea electorală anunţată pentru că nu a fost deschis clubul din localitate. Oamenii au stat sub ploaie. În oraşul Ungheni, persoane necunoscute au afişat poza candidatului PCRM la funcţia de primar la o unitate de confecţionare a coroanelor pentru înmormântare.
Analistul principal în efortul de monitorizare în cadrul Promo-LEX, Pavel Postică, a declarat că în cel puţin 51 de cazuri au fost comise şi erori de completare a proceselor verbale de numărare a voturilor. De asemenea, au fost înregistrate două cazuri de pierdere a documentelor electorale. În Edineţ a fost constatată pierderea sacului cu materiale electorale într-o secţie de votare din satul Brătuşeni. Un caz similar a fost înregistrat la Judecătoria Drochia, unde a fost constatată lipsa unui document electoral al Biroului electoral din satul Maramonovca. De asemenea, Pavel Postică a declarat că unii membri ai birourilor electorale au refuzat să activeze în turul doi, declarându-se nemulţumiţi de nivelul de salarizare în cadrul organului electoral.
În concluzie, Promo-LEX recomandă să fie simplificată procedura de verificare a corectitudinii numărării voturilor. O altă recomandare este iniţierea unor campanii de sensibilizare a concurenţilor electorali şi a alegătorilor privind necesitatea unui mod de conduită calm şi civilizat, pentru evitarea cazurilor de violenţă fizică şi psihică. O altă recomandare este instituirea unor standarde minime privind condiţiile tehnice, amenajarea şi asigurarea logistică a locurilor organelor electorale.
Proiectul „Monitorizarea alegerilor locale generale din 5 iunie 2011”, implementat de „Promo-LEX”, beneficiază de asistenţă tehnică şi financiară din partea National Democratic Institute for International Affairs.