logo

Campania electorală din Găgăuzia şi alegerile au devenit o afacere, Constantin Tauşanji


https://www.ipn.md/ro/campania-electorala-din-gagauzia-si-alegerile-au-devenit-o-afacere-constantin-ta-7965_1018893.html

Campania electorală pentru alegerea guvernatorului Găgăuziei este una murdară şi cu iz financiar, alegerile devenind de-a lungul anilor o afacere. De această părere este decanul Facultăţii de Economie a Universităţii de Stat din Comrat, Constantin Tauşanji, care susţine că doar oameni noi, poate chiar din afara ţării, ar putea face într-adevăr schimbări radicale, care ar îmbunătăţi situaţia din regiune.

Constantin Tauşanji a menţionat că, în toţi cei 20 de ani de când se desfășoară alegeri în regiune, există un singur vector, cel al inerţiei, şi din acest motiv după alegeri, cu siguranţă, nu se vor schimba lucrurile. Fiecare următorul ales primeşte ştafeta de başcan, dar lucrurile rămân la fel, în starea în care se află de ani buni. În opinia sa, în regiune, de fapt ca şi în întreaga ţară, e nevoie de oameni care ar putea face schimbări radicale şi aceştia, poate, ar trebui să vină din afara ţării.

În această cursă electorală s-au înscris 12 concurenţi, unul dintre care s-a retras ulterior. Potrivit lui Constantin Tauşanji, deși sunt mulți, printre cei care aspiră la funcţia de bașcan nu este o personalitate care ar putea aduce schimbarea. Candidaţii vorbesc cu mesajele celor care le stau în spate. Și în cadrul acestei campanii se încearcă manipulări prin prezenta unor personalităţi străine, care apar alături de un candidat sau altul, influenţând opinia publică. În aceste condiţii, e puţin probabil ca votul alegătorului să fie unul conştient, și nu unul influenţat de forţe din exterior.

Primul tur al alegerilor din Găgăuziei va avea loc la 22 martie. Cel de-al doilea tur, dacă va fi necesar, se va organiza pe 5 aprilie. Concomitent cu alegerile la funcţia de başcan, vor avea loc alegeri parţiale în Adunarea Populară, în circumscripţiile Congaz şi Gaidar.

Constantin Tauşanji a fost președinte al Comitetului executiv al raionului Comrat și deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, votând Declaratia de Independentă. În perioada 1997 – 2004, a deţinut funcţia de primar al oraşului Comrat. De asemenea, Constantin Tauşanji are rolul de pacificator în evenimentele din octombrie 1990, când 100 de mii de luptători voluntari au înconjurat Găgăuzia. Este unul dintre autorii proiectului de unitate administrativ-teritorială „Gagauz Yeri-Găgăuzia” şi unul dintre autorii introducerii taxei unice pentru antreprenorii din Găgăuzia. În prezent, deţine funcţia de decan al Facultăţii de Economie a Universităţii de Stat din Comrat.