Până acum, s-au însămânţat 55 de mii de hectare din 930 de mii planificate pentru semănatul de primăvară. Cel mai mult s-a semănat orz.
Ivan Guci, şeful Serviciului produse de fitotehnie al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, a declarat pentru IPN că, până acum, circa 40 de mii de hectare s-au semănat cu orz, cu mazăre – 8,7 mii de hectare, iar pe sfecla de zahăr s-a pregătit integral solul, fiind însămânţate peste o mie de hectare. Grâu şi rapiţă de primăvară s-au semănat pe 5 mii de hectare până acum.
Din cele 930 de mii de hectare – 555 de mii vor fi semănate cu cereale şi culturi leguminoase de primăvară, 315 mii de hectare – culturi tehnice, precum floarea soarelui, soia şi sfecla de zahăr, iar pentru culturi furajere, ierburi anuale, ierburi perene şi porumb pentru siloz – s-au stabilit 60 de mii de hectare.
Prima etapă a lucrărilor de primăvară ţine de fertilizarea culturilor de toamnă, care s-a făcut deja pe 90% dintre terenuri. În paralel a început şi semănatul culturilor de primăvară. Perioada favorabilă a impulsionat aceste lucrări.
Regula generală prevede că, imediat cum e pregătit solul, se seamănă mazărea, grâul şi orzul. După care vine rapiţa şi sfecla de zahăr. Apoi porumbul, floarea soarelui şi soia.
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare recomandă optimizarea suprafeţelor semănate cu floarea soarelui. Acestea ar trebui să se diminueze de la 260-270 de mii de hectare până la cel mult 200-220 de mii de hectare. Aceasta deoarece floarea-soarelui seacă prea tare solul, iar pământul are nevoie de „odihnă” după ce a fost semănat cu această cultură.
Actualmente rezervele de umiditate corespund normei pe 75% dintre terenuri.