logo

Cam asta a fost cu puterea judecătorească: s-a tras cortina și s-a stins lumina. Judecătoarea Victoria Sanduța


https://www.ipn.md/ro/cam-asta-a-fost-cu-puterea-judecatoreasca-s-a-7978_1086929.html

Cu bune și cu rele, 2021 se încheie și tot ce a zămislit lasă o urmă în destinul omului, familiei, țării. Despre victorii și rateuri, despre speranțe și dezamăgiri, achiziții și pierderi, IPN a vorbit cu cei cărora le pasă și au ce spune. Cum a fost 2021 pentru omul și judecătoarea Victoria Sanduța.

Anul 2021 a fost unul plin pentru judecătoarea Victoria Sanduța, atât din punct de vedere personal, cât și din punct de vedere profesional. A muncit mult, pe alocuri cu descărcări emoționale, cu perioade în care a luat în considerare chiar o eventuală demisie, cu momente în care s-a îndoit de forțele proprii și în misiunea pe care o are. Judecătoarea menționează că această parte nu a făcut-o publică, deoarece viața unui judecător este și așa la vedere. Oriunde s-ar afla, nu trebuie să uite că e judecător. „Doar în dormitor te poți dezbrăca complet de mantie, atât la propriu, cât și la figurat”.

Funcția de judecător este solicitantă, dar asumată. Oamenii așteaptă de la un judecător integritate, dedicație, responsabilitate. Nu este loc de slăbiciuni și lamentări. Oamenii așteaptă de la un judecător să fie ideal, Nici mai mult, nici mai puțin. Și aceste așteptări, chiar dacă nu sunt spuse, se simt. Presiunea este una enormă. Dar, iarăși, asumată conștient. „Crezi în tine și în valorile pe care le ai. Scopul este mai presus decât tine și tot ce te înconjoară, pentru că ai și tu un ideal și acesta se referă nu la viitorul tău, și nici al copiilor tăi, ci al nepoților nepoților tăi. Da, vreau ca nepoții nepoților mei să trăiască într-un stat de drept, să fie demni, respectați și apreciați într-o societate în care cea mai puternică armă este legea...sau iubirea. Accept ambele variante ale unui astfel de viitor”, spune judecătoarea Victoria Sanduța.

În anul 2021 a dăruit multă energie oamenilor din jur, a crescut profesional, dar și personal. În fiecare zi îi place să învețe ceva nou, să facă lucruri noi și îi place să cunoască oameni noi și oameni din nou. Nu are o listă cu dorințe pentru 2022, este recunoscătoare pentru tot ce trăiește aici și acum. „Fac ce pot, cu ce am, aici și acum. Mâine este imprevizibil și eu sunt curioasă să-l întâlnesc. Îmi doresc pace și prosperitate pentru noi toți în anul 2022. Îmi doresc mai multă toleranță față de oameni, față de caractere și față de idei „năstrușnice” (a se citi inovative), îmi doresc mai multă culoare și lumină, nu doar alb și negru, îmi doresc putere și răbdare, noroc și sănătate, iubire și entuziasm, asta vă doresc și vouă, tuturor”.

Cât privește activitatea profesională, anul 2021 a adus eliberări din funcție ale judecătorilor nu tocmai argumentate și abuzuri din partea CSM, membrii căruia și-au prelungit propriile mandate pe un termen nedeterminat. „Cam asta s-a întâmplat în decembrie 2021 cu puterea judecătorească. S-a tras cortina și s-a stins lumina”, a menționat judecătoarea.

O modificare cu adevărat benefică și importantă pentru viitorul stat de drept Republica Moldova, în opinia Victoriei Sanduța, este votarea proiectului de lege de modificare a Constituției în partea ce ține de sistemul judecătoresc. Și anume, excluderea termenului de 5 ani de numire a judecătorilor. Un alt eveniment pozitiv este alegerea Dianei Scobioală, care i-a fost profesoară și mentor, în funcția de judecătoare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Republicii Moldova.

Anul a adus și nori gri. A decedat fostul președinte al CSM, Dumitru Visternicean. „Mi-a fost profesor, a fost un om de rară valoare și cu un puternic sentiment al dreptății, pe care a reușit să-l transmită și discipolilor săi”, menționează Victoria Sanduța.

În decembrie, Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției”, pe care o conduce, a reușit să expedieze în adresa Comisiei de la Veneția opinia cu privire la unele măsuri aferente selectării (evaluarea) candidaților la funcțiile din organele de autoadministrare a judecătorilor și procurorilor, opinie care a fost auzită și reținută de Comisie. Judecătoarea speră că judecătorii vor fi consultați cu privire la respectiva lege, nu doar CSM. În opinia sa, acest lucru contează enorm. Într-o societate democratică autentică, într-un stat de drept.

Victoria Sanduța și-a început cariera în justiție în octombrie 2009. Devine judecător în martie 2017, la numai o zi după împlinirea vârstei de 30 de ani. Împreună cu judecătoarea Marina Curtiș și judecătorul Ion Malanciuc, înființează, în august 2019, Asociația judecătorilor „Vocea Justiției”, cu scopul de a promova libertatea, întărirea democrației, pentru a susține statul de drept, buna guvernare, promovarea şi apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în Republica Moldova. Din septembrie 2019, Victoria Sanduța s-a alăturat Rețelei Naționale pentru Educația Juridică.