logo

CALM solicită adoptarea urgentă a Legii finanţelor locale


https://www.ipn.md/ro/calm-solicita-adoptarea-urgenta-a-legii-finantelor-locale-7967_1008138.html

Congresul Autorităţilor Locale (CALM) solicită ca Parlamentul să adopte urgent noile prevederi ale Legii finanţelor publice locale. Tatiana Badan, preşedintele CALM şi primar de Selemet, Cimişlia, a menţionat, la şedinţa Biroului Executiv CALM, că situaţia critică în care s-a pomenit Legea finanţelor locale poate fi calificată drept un regres considerabil pe segmentul obiectivelor de descentralizare, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă de presă remis de CALM, tot mai multe semne de îngrijorare parvin din teritoriu, de la primarii din toată ţara. Aceştia avertizează că tergiversarea adoptării noilor prevederi va anula orice evoluţie la capitolul autonomie locală.

Membrii Biroului Executiv CALM susţin că, dacă adoptarea în lectură finală a legii va fi tergiversată sau chiar amânată, primarii vor recurge la măsuri mai drastice, cum ar fi acţiunile de protest. În context, primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, a menţionat că este importantă reforma, este un principiu de bază esenţial, de la care va începe transformarea spre bine a localităţilor.

Primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi-a exprimat nedumerirea faţă de zvonurile vehiculate că municipiul Chişinăul ar fi împotriva legii. „Da, noi am avut o problemă la început, în prima variantă a legii, dar după toate discuţiile care au avut loc, au fost corectate chestiunile date. Respectiv, nu avem motive să ne opunem legii. Din câte am văzut, majoritate câştigă, în proporţie de 90 la sută”, a spus primarul capitalei.

În urma dezbaterilor, cu majoritate de voturi, membrii Biroului Executiv CALM au decis că, dacă dialogul cu puterea nu va da rezultatele scontate, se va recurge la acţiuni publice de anvergură, până la manifestaţii deschise de protest.

Proiectul modificărilor la Legea finanţelor publice locale a fost aprobat în două lecturi, fiind promisă aprobarea lui finală în sesiunea de toamnă 2013, cu punerea în aplicare începând cu 1 ianuarie 2014. Legea prevede relaţii bugetare directe dintre centru şi primării şi formule de transferuri de bani calculate după numărul populaţiei.