logo

CALM: Deciziile de a invalida mandatele primarilor reprezintă acte de abuz


https://www.ipn.md/ro/calm-deciziile-de-a-invalida-mandatele-primarilor-reprezinta-acte-7967_1101251.html

Congresul Autorităților Locale din Moldova declară că deciziile organelor electorale de a invalida mandatele primarilor reprezintă acte de abuz, depășire de atribuții legale și exces de putere, cu elemente de subiectivism și politizare. Declarația a fost expediată Comisiei Electorale Centrale, Guvernului și Parlamentului, dar și Consiliului Europei. În document, CALM solicită repetat stoparea acțiunilor abuzive ale organelor electorale de circumscripție de invalidare post factum a mandatelor unor primari, transmite IPN.

Congresul Autorităților Locale aduce drept exemplu cazul primarului ales în comuna Bubuieci. Motivul invocat de invalidare a mandatului este că primarul ales nu are nivelul de studii necesare. Aceasta, deși candidatul a fost admis în campania electorală. „În prezent, când există voința alegătorului, această decizie se contrapune cu unele acte administrative, are un caracter imprevizibil și chiar abuziv”, se arată în declarație.

„Am menționat că asemenea acțiuni, în afară de faptul că afectează grav voința poporului și drepturile constituționale de a fi ales și a alege, nu conțin nicio motivare temeinică juridică și chiar contravin competențelor legale a acestor organe. Se repetă situația prin care se știa până la alegeri și în privința cărora s-a expus deja Comisia Electorală Centrală, chiar instanțele judecătorești și care au luat decizii de a permite participarea în campania electorală. Astfel, cu ce drept un organ electoral ierarhic inferior își arogă dreptul de a reconsidera cazul dat și de a adopta o decizie contrară pe același subiect?”, se întreabă reprezentații Congresului.

CALM reiterează că instanțele de judecată ar trebui să dea o aprecierea corectă acestor cazuri. Organizația cere intervenția autorităților competente ale statului din domeniul electoral și legislativ prin stoparea acțiunilor abuzive ale organelor electorale de circumscripție. Oaltă solicitare ține de modificarea cadrului legal în sensul readucerii/revenirii competenței de constatare a legalității alegerilor locale și validarea mandatelor aleșilor locali/primarilor de către un actor profesionist și neutru care la momentul de față este instanța de judecată.