Proiectele de legi adoptate au calitate scăzută, iar asigurarea compatibilităţii cu legislaţia UE este mai degrabă declarativă, arată un studiu al Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care timp de 9 ani efectuează expertizarea coruptibilităţii proiectelor legislative, transmite IPN.
Galina Bostan, preşedintele CAPC, a comunicat la prezentarea studiului, că timp de 9 ani au fost efectuate circa 700 de expertizări. Practic la toate aspectele urmărite s-a înregistrat declin – a scăzut nivelul de fundamentare a proiectelor de legi, iar calcularea costurilor de implementare a legilor rămâne o provocare pentru autorii acestora. Potrivit CAPC, promovarea unor interese prin intermediul legilor a revenit în forţă, deşi anterior se constatase că acest fenomen era pe cale de dispariţie.
Analiza mai arată că subiecţii cu drept de iniţiativă legislativă, Guvernul şi deputaţii, acordă în ultima perioadă, în special în legislatura 2010-2014, o atenţie sporită domeniilor economic şi fiscal, iar domeniile precum educaţia, cultura, legislaţia muncii au rămas în afara atenţiei.
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, prezent la eveniment, a remarcat că munca făcută de CAPC este foarte importantă deoarece îi ajută pe legislatori să-şi îmbunătăţească iniţiativele. Andrian Candu a remarcat că deja a lansat ideea ca pagina electronică a Parlamentului să fie îmbunătăţită, chiar transformată într-o platformă de comunicare, care să remită automat proiectele de legi înregistrate către societatea civilă şi să notifice parlamentarii despre nivelul de comunicare cu aceasta.