Calitatea emisiunilor de actualităţi la postul naţional de radio a crescut, nu însă şi la televiziune
https://www.ipn.md/ro/calitatea-emisiunilor-de-actualitati-la-postul-national-de-radio-a-7967_967753.html
Postul naţional de radio, spre deosebire de cel de televiziune, înregistrează o evoluţie vizibilă şi mai stabilă în tendinţa de a se ralia la standardele profesionale, dictate de normele deontologice şi legislaţia în vigoare, constată experţii din cadrul proiectului „Monitorizarea implementării Codului audiovizualului”, transmite Info-Prim Neo.
În cadrul ultimei monitorizări a programelor Companiei „Teleradio-Moldova”, între 19 şi 25 noiembrie, au fost supuse analizei 128 ştiri şi subiecte radiofonice şi 219 ştiri şi subiecte TV, a comunicat miercuri, 19 decembrie, la o conferinţă de presă unul dintre experţi, Vasile State.
În programele postului de radio ştirile şi subiectele bazate pe două şi mai multe surse s-au dublat, comparativ cu monitorizarea anterioară. Prezenţa partidelor politice este nesemnificativă, în timp ce prezenţa primelor trei persoane în stat a crescut semnificativ, de la 27 de apariţii în perioada monitorizării din luna august la 43 de apariţii în noiembrie,constată monitorii.
Potrivit lui Vasile State, cu mici excepţii, dar se atestă o machetare a ediţiilor monitorizate pe principiul importanţei reale a temelor abordate. Anterior, locul subiectului în ediţie era determinat, mai ales, de protagonist şi nu de relevanţa materialului pentru public. Potrivit autorilor monitorizării, de cele mai multe ori, părtinire în realizarea materialelor radiofonice manifestă corespondenţii locali.
În programele postului de televiziune, din 219 ştiri analizate, 69 sunt părtinitoare, iar 73 poartă caracter laudativ. În cadrul monitorizării din luna august au fost atestate 82 de subiecte părtinitoare şi 67 laudative. Monitorii afirmă că ediţiile principalului program informativ al zilei – „Mesager”, diferă ca nivel calitativ mult una de alta, fapt care denotă o instabilitate în planificare şi realizare.
Potrivit experţilor, calitatea emisiunilor de actualităţi ar creşte, fără cheltuieli suplimentare, dacă editorii ar respinge ştirile conflictuale bazate pe o singură sursa, subiectele în care autorul dă aprecieri în locul interlocutorului, subiectele în care protagonişti sunt doar responsabili la care se referă materialul, etc.
În realizarea proiectului „Monitorizarea implementării Codului audiovizualului” sunt implicate 10 ONG-uri din domeniu.