logo

Calea Ferată din Moldova va fi modernizată


https://www.ipn.md/ro/calea-ferata-din-moldova-va-fi-modernizata-7966_1006955.html

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” pregăteşte un plan de modernizare, care să se bazeze pe acţiuni de reorganizare structurală şi de atragere a investiţiilor pentru înnoirea parcului rulant şi a infrastructurii. Declaraţia a fost făcută de ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Vasile Botnari, în cadrul reuniunii prilejuite de Ziua Feroviarului, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al ministerului.

„Reţeaua feroviară din Moldova necesită investiţii enorme, atât în înnoirea materialului rulant, a vagoanelor, a locomotivelor, cât şi a infrastructurii. Este necesară iniţierea proiectelor investiţionale de electrificare a căilor ferate, dar şi de construcţie a liniilor cu ecartament european pentru a atrage noi fluxuri de tranzit. Suntem, în acest scop, la o etapă avansată de discuţii cu mai mulţi parteneri internaţionali, cu suportul cărora planificăm să realizăm proiecte investiţionale importante în domeniu”, a declarat ministrul.

Vasile Botnari a subliniat că au fost iniţiate mai multe proiecte de infrastructură, printre care – reabilitarea porţiunilor avariate de cale ferată pe segmentul Giurgiuleşti – Cahul, precum şi construcţia unei porţiuni de cale ferată cu ecartament, care va asigura conexiunea Portului Giurgiuleşti şi căilor ferate din România.

Lungimea liniilor de cale ferată în exploatare pe teritoriul ţării, aflate în gestiunea ÎS „Calea Ferată din Moldova”, este de 1157 de kilometri.