logo

Calea corectă pentru Moldova este spre Uniunea Europeană, Partidul Verde Ecologist


https://www.ipn.md/ro/calea-corecta-pentru-moldova-este-spre-uniunea-europeana-partidul-7965_1097033.html

Membrii Partidului Verde Ecologist din Moldova consideră că pentru Republica Moldova calea corectă este spre Uniunea Europeană. Formațiunea anunță că va participa la  Adunarea „Moldova Europeană”, eveniment anunțat pentru 21 mai de către președintele țării, Maia Sandu. „Noi, participând la Adunare, vom spune DA-ul nostru spre UE”, a declarat președintele Partidului Verde Ecologist, Anatolie Prohnițchi, într-o conferință de presă la IPN. Acesta a îndemnat oamenii să vină duminică la evenimentul din Piața Marii Adunări Naționale.

În ultimii 30 de ani Moldova a tot decis cu cine să meargă, cu cine să se asocieze. Că nu s-a făcut până acum o alegere, este și vina partidelor care au fost populiste, au promis, dar nu s-au ținut de cuvânt, iar o parte a cetățenilor le-au căzut pradă și le-au dat votul de susținere, spune Anatolie Prohnițchi.

Președintele Partidului Verde Ecologist crede că nu mai este justificată aflarea Republicii Moldova în cadrul CSI, „când totul decide Federația Rusă și nu totdeauna o face omenește”.
De cealaltă parte, Uniunea Europeană a susținut Moldova. Cetățenii trebuie să aleagă direcția corectă de dezvoltare și să decidă cu cine să stabilească parteneriate. Pe 21 mai, toată lumea este așteptată la Adunarea „Moldova Europeană” din Piața Marii Adunări Naționale să susțină vectorul european.

Natalia Iațco, vicepreședintă PVE, a remarcat că statele care au aderat și urmează să adere la UE renunță la o parte din suveranitatea lor națională în schimbul unor avantaje economice, stabilității  politice și securității, lucruri de ce are nevoie și Republica Moldova. Pentru integrarea Moldovei în UE urmează să se muncească mulți ani. Sun necesare modificări în legislație, se cere respectarea drepturilor și libertăților omului.

Alexandru Ionel, vicepreședinte PVE, primar de Bălăurești, a spus autoritățile publice locale deja se pregătesc intens pentru a deveni parte a Uniunii Europene. Sunt organizate vizite de lucru pentru schimb de experiență, ca atunci când Moldova va veni în familia europeană, să cunoască ce trebuie să facă pentru a absorbi rapid resursele financiare oferite, calitativ și pe termen lung.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.