logo

Călătorii vor plăti 9 euro pentru modernizarea aeroportului şi după concesionare


https://www.ipn.md/ro/calatorii-vor-plati-9-euro-pentru-modernizarea-aeroportului-si-dupa-concesionare-7966_1008025.html

Călătorii care vor lua avionul de la Chişinău vor continua şi după concesionarea aeroportului să plătească taxa de modernizare de 9 euro, inclusă în preţul biletului. Taxa a fost instituită după contractarea unui credit de la BERD pentru modernizarea aeroportului. Statul nu a impozitat până acum această taxă, dar o va face când aerogara va trece în gestiunea companiei concesionare. Informaţiile au fost oferite în cadrul audierilor în comisia parlamentară de profil, transmite IPN.

Deputaţii liberali-reformatori, dar şi socialistul Igor Dodon, membri ai comisiei, au remarcat că este un non-sens ca Guvernul să accepte o companie care să investească 250 de milioane de euro în aeroport, dar să câştige din taxele impuse populaţiei 500 de milioane de euro.

Viceministrul economiei, Tudor Copaci, a menţionat că, având venituri de circa 8 milioane de lei anual, întreprinderea de stat Aeroportul Internaţional Chişinău nu ar fi reuşit din sursele proprii să se modernizeze aerogara nici în 40 de ani. Or, în următorii 2-3 ani e nevoie de investiţii urgente de circa 40-50 milioane de euro pentru a construi încă un terminal, o pistă, o parcare şi altele.

Tudor Copaci a mai spus că firma care a câştigat concursul pentru concesionarea aeroportului urmează să devină rezident al Republicii Moldova, va achita toate taxele de stat, contractul cu aceasta prevede că va păstra toţi angajaţii aeroportului. Plus la aceasta, dacă va mai crea locuri de muncă, 80% din angajaţii pe toată perioada de concesionare vor fi rezidenţi moldoveni.

Guvernul a luat decizia de a concesiona aeroportul în 2012. La 29 mai 2013 a anunţat un concurs, iar în august concursul a fost câştigat de către o companie din Habarovsk, Rusia, care urmează să administreze aeroportul în următorii 49 de ani.

Hotărârea Guvernului privind organizarea concursului a fost contestată la Curtea Constituţională de către deputaţii liberal-reformatori pe motiv că la 29 mai executivul era în demisie şi nu putea lua astfel de decizii. Curtea a suspendat acţiunea de concesionare a aeroportului şi a activelor acestuia până va lua o decizie.