logo

Călătoria meşteşugarilor germani transmisă printr-o expoziţie de fotografie la Chişinău


https://www.ipn.md/ro/calatoria-mestesugarilor-germani-transmisa-printr-o-expozitie-de-fotografie-la-c-7967_1030885.html

Fascinată de tradiţia germană numită „Walz”, fotografa de origine italiană, Chiara Dazi a oferit publicului de la Chişinău posibilitatea să vadă călătoria tinerilor meşteşugari germani din interior cu ajutorul unei expoziţie de fotografii. Vernisajul acesteia a avut loc la Muzeul Naţional de Etnografie Naturală, iar doritorii pot vizita expoziţia până pe 17 noiembrie, transmite IPN.

Fotografa a spus că pe parcursul unui an şi jumătate a însoţit un grup de meşteşugari şi meştegăriţe de modă veche, care conform tradiţiei trăiesc o viaţă nomadă precum hoinarii, fără nicio adresă şi poartă cu ei doar o bocceluţă cu câteva lucruri necesare pentru întreaga lor călătorie care durează trei ani şi o zi. Timp în care îşi practică meşteşugul şi obţin noi aptitudini. Pe parcursul călătoriei, meşteşugarii nu se apropie de propriile case mai mult de 50 de kilometri până când nu-şi sfârşesc turneul Walz.

Până astăzi, din toate țările Europei, această formă medievală de călătorie a meşteşugarilor a supravieţuit doar în Germania. Începând cu anii 1980, şi femeilor li se permite să călătorească în calitate de membre ale „breslei moderne”, aproximativ 10% din meşteşugarii turneului Walz sunt în prezent femei.

„Totul se reducerea la aprecierea micilor plăceri ale vieţii, despre care uităm. Partea cea mai extraordinară este că eşti liber să faci multe ocolişuri, în afara regulilor de comportament pe care trebuie să le respecţi. Astfel, meşteşugarii învaţă din propriile greşeli”, a spus Chiara Dazi.

Corina Gârlă, directoarea Centrului cultural german Akzente a spus că expoziţia arată tradiţia seculară germană prin care tinerii meşteşugari pornesc la drum cu scopul de a cunoaşte mai bine meseria şi abia după călătoria de peste trei ani au voie să revină acasă. Pentru Centrul Akzente această expoziţie face parte dintr-un atelier, care va găzdui pe 17 noiembrie, tot la Muzeul Naţional de Etnografie, o expoziţie deja a fotografilor moldoveni, care în colaborare cu Chiara Dazi vor portretiza lumea meşteşugăritului moldovenesc.

Varvara Buzilă, secretară ştiinţifică a Muzeului, a spus că se bucură pentru tânăra fotografă Chiara Dazi care respectă o tradiţie seculară a poporului german, dânsa fiind de origine italiană. „În acest mod vedem un exemplu excelent al tinerilor care ştiu să se sincronizeze tradiţiilor culturale şi să le dea o nouă expresie în prezent”, a menţionat Varvara Buzilă.

Ambasadoarea Germaniei la Chişinău, Ulrike Knotz a declarat că tema expoziţiei este „Walz”, adică pribegiile de ani de zile ce au originea încă în Evul Mediu. „Walz-ul” este practic un patrimoniu cultural imaterial în Germania. „Acest obicei a inspirat arta, literatura şi muzica germană. Cert este că o Europă fără graniţe artificiale deschide orizonturi spirituale şi posibilităţi fizice pentru a realiza o expoziţie precum aceasta. Există multe posibilităţi pentru a defini Europa, un lucru este însă clar: Europa a fost întotdeauna o Europă a curiozităţii şi conexiunii. Oamenii îşi doreau să cunoască ce era în alte locuri, în alte ţări şi porneau la drum pentru a învăţa unul de la altul în plan profesional şi uman. Pentru meşteşugarii germani, „Walz-ul” a fost întotdeauna un proces al învăţării individuale şi maturizării personale. Nimeni nu se întorcea aşa cum era la plecare”, a mai spus ambasadoarea.

Expoziţia „Wandertage – Călătorind pentru a munci și muncind pentru a călători” de Chiara Dazi este organizată de Centrul Cultural German AKZENTE în colaborare cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, sprijinită financiar de Departamentul de Afaceri Culturale al Senatului din Berlin şi Ambasadele Germaniei şi Italiei de la Chişinău