logo

Cadrul normativ privind salarizarea la „Teleradio Moldova” are mai multe carenţe


https://www.ipn.md/ro/cadrul-normativ-privind-salarizarea-la-teleradio-moldova-are-mai-multe-7967_1008469.html

Cadrul normativ intern privind salarizarea la radiodifuzorul public „Teleradio Moldova” are mai multe carenţe. Limbajul actelor normative este lipsit de exactitate. Pentru asigurarea continuităţii reformelor în domeniu, radiodifuzorul public trebuie să elimine aceste carenţe. Concluziile se regăsesc în cadrul unui raport de monitorizare a desfăşurării reformelor în cadrul radiodifuzorului public naţional, realizat de experţi Asociaţiei Presei Electronice APEL.

În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, Corneliu Rusnac, expert în cadrul APEL, a spus că în cele 3 regulamente, adoptate de Consiliul de Observatori al radiodifuzorului public, lipsesc dispoziţiile necesare care ar stabili data intrării în vigoare a acestora. Totodată, expertul a atras atenţia la formularea unor dispoziţii. „Vedem o formă nehotărâtă de formulare. Spre exemplu, întâlnim fişă de post şi fişa postului. Pentru exactitate trebuie de adoptat o singură formulă. Aceste carenţe de limbaj nu sunt principalele, dar sunt extrem de importante când vrei să ai un document încheiat la toţi nasturii”, a spus Corneliu Rusnac.

Acesta a adăugat că nu se respectă termenele de implementare a reformelor stabilite în regulament. Corneliu Rusnac consideră că radiodifuzorul public ar trebui în timpul cel mai apropiat să ajusteze regulamentele privind sistemul de salarizare, astfel ca acesta să fie accesibil şi cu condiţii reale de implementare. „Actele normative ar trebui formulate în aşa fel, încât ele să nu mai solicite modificări”, a subliniat Corneliu Rusnac.

Directorul executiv interimar al Asociaţiei Presei Electronice, Vasile State, susţine că până acum reformele în cadrul instituţiei publice „Teleradio-Moldova” au fost implementate foarte lent. Acesta recomandă să se accelereze implementarea reformelor şi să se respecte termenele stabilite de reformare a sistemului de salarizare. Totodată, Vasile State consideră că administratorii „Teleradio-Moldova” ar trebui să ţină cont de opinia şi sugestiile experţilor.

APEL monitorizează gestionarea reformelor iniţiate de Compania Teleradio-Moldova” din 2011 în cadrul unui proiect susţinut de Fundaţia Soros-Moldova. Rapoartele anterioare au vizat calitatea şedinţelor de lucru ale Consiliului de Observatori şi ale administraţiei radiodifuzorului public şi procesul de evaluare a performanţei profesionale în cadrul unor subdiviziuni ale radiodifuzorului naţional.