logo

CA obține un nou câștig de cauză privind modul de reflectare a agresiunii militare asupra Ucrainei


https://www.ipn.md/ro/ca-obtine-un-nou-castig-de-cauza-privind-modul-7967_1097557.html

Consiliul Audiovizualului a obținut un nou câștig de cauză privind modul de reflectare a agresiunii militare asupra Ucrainei. Este vorba despre litigiul cu postul de televiziune RTR Moldova, care s-a adresat în instanța de judecată după ce a fost sancționat cu o amendă de 5 000 de lei și șase avertizări publice. Potrivit CA, sancțiunile au fost aplicate pentru lipsa rigorii și acurateței, a echilibrului, dar și pentru amestecul dintre fapte și opinii în știrile difuzate în perioada 24-27 februarie 2022 despre invadarea Ucrainei de Federația Rusă, transmite IPN.

CA a constatat că, pe 24 februarie 2022, în cel puțin două știri s-a atestat intercalarea dintre fapte și opinii, precum și lipsa de imparțialitate în prezentarea informației. În altă știre, difuzată pe 25 februarie 2022, au fost atestate fapte amestecate cu opinii și concluzii subiective, dezechilibrând informația și inducând ideea ca Ucraina nu ar fi importantă, în contextul demersurilor președintelui ucrainean către comunitatea internațională, și prezentând Federația Rusă la un nivel net superior. De asemenea, RTR Moldova a recurs și la omisiune în programele difuzate în perioada monitorizată.

Consiliul Audiovizualului a obținut câștig de cauză și în litigiul cu NTV Moldova, care anterior a primit două amenzi în sumă de 10 mii de lei și patru avertizări publice. Sancțiunile au fost aplicate pentru prezentarea în mod unilateral, fără documentare suficientă, cu amestec dintre fapte și opinii, a crizei de securitate din regiune și a invadării  Ucrainei de Federația Rusă, în buletinele de știri din 24-27 februarie 2022.