logo

Bursa Română de Mărfuri își extinde activitatea în Moldova


https://www.ipn.md/ro/bursa-romana-de-marfuri-isi-extinde-activitatea-in-moldova-7966_1105723.html

Bursa Română de Mărfuri își extinde activitatea în Republica Moldova și va servi necesităților antreprenorilor și instituțiilor publice. Despre aceasta a anunțat ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, la un briefing de presă comun cu președintele Bursei Române de Mărfuri, Gabriel Purice. Ministrul a menționat că este un pas crucial pentru consolidarea transparenței și eficienței în tranzacțiile comerciale, transmite IPN.

Dumitru Alaiba a menționat că o bursă de mărfuri este indispensabilă într-o economie modernă. Transparența este unul din principalele beneficii ale unei burse de mărfuri. La fel, este asigurată o competiție sănătoasă. Când în condiții egale toți au acces la aceeași oportunitate, concurența are de câștigat, iar când câștigă, când persistă o concurență mai mare, este și cel mai bun preț pe care îl achită cumpărătorul și cea mai înaltă calitate de care beneficiază, a spus ministrul.

„Procesul de achiziție a mărfurilor de pe bursă este simplu și eficient, asigurând rapiditate în încheierea tranzacțiilor. Eu o să  îi îndemn pe toți cei care au de vândut ceva sau de cumpărat, fie instituții ale statului, fie în sectorul privat, să ia în calcul această oportunitate ca un nou mod de a face o afacere sănătoasă și de a face un ban cinstit în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult să facem acest anunț astăzi. Este și o oportunitate pentru exportatorii noștri, care să poată să ajungă mult mai facil pe piețe externe, prin intermediul bursei de mărfuri. Și, desigur, una din principalele piețe pentru noi este România, dar și mai departe și mai spre vest de Româniaˮ, a comunicat Dumitru Alaiba.

Președintele Bursei Române de Mărfuri, Gabriel Purice, a spus că, pe lângă celelalte sisteme de achiziții publice, produsele pe piața europeană pot fi tranzacționate și pe bursa de mărfuri. Și s-a dovedit, nu numai în România, ci și în alte țări, că este cea mai eficientă modalitate de a tranzacționa. „Evident că, așa cum am spus, este vorba de transparență, de competiție serioasă, de prețurile cele mai bune care pot fi obținute prin acest sistem. Avantajele pe care le oferă sunt evidente. Deci, pe lângă faptul că se face publicitate, este o bază de date cu toți participanții, pe fiecare produs în parte. Aducem cele mai bune firme din domeniu în competiție directă. Avantajul principal este că ele sunt puse, prin procesul specific bursier de negociere continuă, într-o competiție clară și în final câștigă cel care în aceeași sesiune prezintă cea mai bună ofertă”, a menționat Gabriel Purice.

„În bună măsură ne adresăm, evident, și mediului privat, care va avea ocazia să vină să-și prezinte produsele și, în final, să le comercializeze pe un sistem transparent și, pe de altă parte, încercăm să oferim și posibilitatea de a deschide piața românească pentru aceste firme, astfel încât, beneficiind de acest sistem, să poată tranzacționa și pe bursa din România”, a mai spus președintele Bursei Române de Mărfuri.