logo

Bunăvoința Estoniei nu poate substitui progresul reformelor din Moldova, opinie


https://www.ipn.md/ro/bunavointa-estoniei-nu-poate-substitui-progresul-reformelor-din-moldova-opinie-7978_1035460.html

Președinția Estoniei în cadrul Consiliului UE constituie o oportunitate pentru țările ex-sovietice, care sunt în cele mai aprofundate relații cu UE – Moldova, Ucraina și Georgia, scrie politologul Dionis Cenușă într-un articol de analiză pentru IPN.

Politologul analizează prioritățile președinției Estoniei în cadrul Consiliul Uniunii Europene, care la fel pot viza Moldova – funcționarea regimului fără vize, administrarea migrației și Parteneriatului Estic.

În primul rând, Estonia intenționează să contribuie la instituirea noului Sistem European de Intrare/Ieșire, aplicabil atât față de cetățenii din țările terțe care călătoresc în bază de vize în UE, cât și pentru cei care beneficiază de regimul liberalizat de vize, comentează Dionis Cenușă.

Al doilea aspect subliniat de politolog este finalizarea Sistemului european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS). Unul din obiectivele sistemului este de a preveni migrația neregulamentară. La aplicarea acestui sistemul, cetățenii din țările terțe, scutiți de vize, urmează să achite taxa de 5 euro, care este valabilă pentru 5 ani.

Cel de-al treilea aspect menționat de Dionis Cenușă este intenția Estoniei de a avansa discuțiile pentru reînnoirea Directivei UE dedicată migrației legale (Blue Card).

Ultimul aspect la care face referință politologul este obiectivul președinției estoniene de a contribui la consolidarea relațiilor dintre cele 6 țări ale Parteneriatului Estic și UE.

De regulă, țările membre ale UE nu obișnuiesc să critice deschis autoritățile țărilor terțe. Totuși, Dionis Cenușă crede că odată cu preluarea președinției în cadrul Consiliului UE, Estonia ar putea să fie împinsă de circumstanțe să formuleze unele critici vizavi de guvernarea de la Chișinău.

În concluzie, politologul reiterează că bunăvoința și interesul natural al Estoniei nu pot substitui în niciun caz progresele reale în cadrul reformelor, coerența și sinceritatea guvernelor naționale din cadrul Parteneriatului Estic față de proprii cetățeni și față de UE.

Estonia va fi responsabilă de președinția rotativă în cadrul Consiliului Uniunii Europene, format din reprezentanții guvernelor naționale, în perioada iulie-decembrie 2017. Estonia preia ștafeta președinției de la Malta și este de-a două țară ex-sovietică, după Letonia în 2015, care va exercita această funcție.