logo

Bunăstarea populației – prioritate pentru candidații la prezidențiale. Dezbatere electorală IPN


https://www.ipn.md/ro/bunastarea-populatiei-prioritate-pentru-candidatii-la-prezidentiale-dezbatere-el-8004_1107946.html

Candidații la alegerile prezidențiale din Republica Moldova susțin că vor lucra pentru a asigura bunăstarea populației și vor face în așa fel ca statul să lucreze pentru oameni, nu invers. Promisiunile au fost făcute în cadrul celei de-a treia dezbatere electorală din ciclul „Analizăm cererea și ofertele electorale”, organizată de Agenția de presă IPN.

Candidatul din partea Partidului Politic Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei
Vasile Tarlev, s-a descris drept cetățean al Republicii Moldova, moldovean, creștin ortodox. Este numărul 4 în buletin și speră să convingă alegătorii să-l voteze. Sloganul său în campania electorală este „Bunăstare. Dezvoltare. Pace”. Programul său electoral are la bază mai mulți piloni, precum independența, suveranitatea, integritatea teritorială a Moldovei, neutralitatea militară și bunăstarea populației.

Blocurile principale în programul electoral, sunt cele care se referă la economie, medicina, educația, securitatea energetică, securitatea statului, integritatea teritorială a țării, „în așa mod ca Moldova să poată beneficia de toate aspectele necesare ca într-un stat democratic, un stat de drept și reforme care să aducă binele Republicii Moldova”.

Candidatul din partea Partidului Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”, Ion Chicu, are 52 de ani, are trei copii, este căsătorit. Reprezintă Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, care anul trecut a participat pentru prima dată la alegerile locale, unde s-a clasat pe locul 4 după numărul de voturi obținute, numărul de primari și consilieri locali și raionali. Ion Chicu a spus că această susținere din partea oamenilor a servit pentru el și echipa sa o motivație pentru a continua activitatea politică, pentru a se implica și mai departe în procesele electorale. Inclusiv de aceea a decis să participe la aceste alegeri.

De când a absolvit facultatea, din 30 de ani – 7 ani a lucrat la stat, ceilalți în sectorul privat, inclusiv 7 ani peste hotare. Candidatul consideră că experiența sa poate fi valorificată în funcția de președinte al țării, iar de aici reiese și sloganul său în alegeri: „Statul în serviciul cetățeanului”. Actualmente, în opinia sa, statul este în serviciul partidului de la guvernare. Misiunea sa va fi de a aduce statul în serviciul cetățenilor.

Iurie Reniță, reprezentant al candidatului Octavian Țîcu, desemnat de Blocul Electoral „Împreună”, l-a caracterizat pe Octavian Țîcu drept un istoric prin excelență, un luptător pentru dreptate și adevăr, un sportiv performant, dar și o prezență constantă în viața politică din Moldova de la 2015 încoace. Candidatul a absolvit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a susținut teza de doctor în istorie la aceeași universitate.

Dincolo de activitatea sa științifică de la mai multe universități europene și americane, Iurie Reniță a remarcat că Octavian Țîcu ține prelegeri și la instituțiile de învățământ superior din Moldova. Este o persoană deschisă, spune tranșant adevărul, indiferent de guvernare. Candidatul este susținut de trei partide politice, parte componentă a Blocului Electoral „Împreună”. El a mai spus că acest bloc, prin excelentă este unul pro-european și cu elemente și platformă unionistă, deoarece „simbioza euro-unionistă este necesară pentru a consolida forțele de dreapta și a avea un parcurs pro-european ireversibil”.

Ciclul de dezbateri cu genericul „Analizăm cererea și ofertele electorale” este realizat de către agenția de presă IPN, în perioada 08-10 octombrie 2024 cu sprijinul German Marshall Fund (SUA) și al Uniunii Europene.