Bugetul pentru 2012 este social, analist
https://www.ipn.md/ro/bugetul-pentru-2012-este-social-analist-7966_994257.html
Bugetul de stat pentru anul 2012 este social, pentru că peste 42% din cheltuielile prevăzute sunt pentru necesităţi de ordin social, iar aceasta denotă că populaţia Republicii Moldova este una întreţinută şi asistată social, a declarat pentru Info-Prim Neo analistul economic, Iurie Gotişan.
„Pe de o parte, nu este deloc chiar rău. Guvernul aparent are grijă de cetăţenii săi, însă ponderea acestor cheltuieli pe cap de locuitor este de fapt infimă, fapt care rezidă în capacitatea sistemului economic naţional de a produce. În continuare se merge pe salarii sociale, decât pe politici structurale de reformă socială”, a subliniat Iurie Gotişan.
Potrivit analistului, proporţiile alocate structurilor de stat sunt în mare aceleaşi cu cele pe anul 2011. Pentru anul 2012, cheltuieli mai mari au fost alocate Ministerului Transportului şi Infrastructurii Drumurilor şi Ministerului Educaţiei.
„Autorităţile au fost prea optimiste la fundamentarea bugetului, când s-a luat în calcul o creştere economică de 4,5%. Este o cifră prea ambiţioasă pentru economia naţională în aceste vremuri, dar şi pentru cea regională, şi cea europeană. În prezent mai toţi se feresc să facă predicţii pe cifre fixe şi ar fi fost bine să se convină asupra unei lejerităţi a nivelului de creştere. Dacă analizăm situaţia acumulărilor la buget, atunci creşterea PIB, mai mult sau mai puţin, s-ar putea încadra în nivelul prognozat, motoarele creşterii au rămas practic acelaşi”, a declarat Iurie Gotişan.
Potrivit analistului, pe seama Serviciului Vamal sunt puse cca 63% din veniturile bugetare, adică venituri din taxe vamale, accize etc., mizându-se în continuare pe o creştere a comerţului extern. „Veniturile la buget, care trebuie să le aducă fiscul constituie în jur de 27%, iar acesta este un indiciu care scoate în evidenţă că sectorul productiv la noi gâfâie şi gâfâie destul de „bine”. În ţările mai mult sau mai puţin aşezate economic această proporţie este de 60:40, adică 60% din veniturile pe seama impozitelor directe – impozit pe venit, profit etc. şi 40% pe seama celor indirecte – adică accize, TVA. Acesta este modelul unei economii viabile, o economie care poate avea un sistem social adecvat”, a mai spus analistul.
Analistul este de părere că dacă s-ar reuşi să fie combătută evaziunea fiscală, care în Republica Moldova constituie 10-12% din PIB, atunci ar putea fi obţinute resurse suplimentare pentru utilizări cu efecte de antrenare în economie – investiţie, infrastructură etc.
Legea bugetului de stat pentru 2012 a fost aprobată vineri, 25 noiembrie, de Guvern. Veniturile bugetului de stat vor constitui 21,36 mlrd lei, în creştere cu 11,9% faţă de anul 2011. Cheltuielile sunt preconizate la nivelul de 22,16 mlrd lei, deficitul bugetar fiind de 797 mln lei.