logo

Bugetul de stat pentru anul 2020 este produsul muncii a trei guverne, premier


https://www.ipn.md/ro/bugetul-de-stat-pentru-anul-2020-este-produsul-muncii-8004_1070497.html

Bugetul de stat pentru anul 2020 este produsul muncii a trei guverne, conduse de Pavel Filip, Maia Sandu și Ion Chicu. Iar când se fac declarații referitor la deficitul bugetar și la gaură din buget, este cazul să se opereze nu cu noțiuni generaliste, ci cu cifre concrete. O spune premierul Ion Chicu, care menționează că este important ca deficitul de 2,5 miliarde de lei pe componenta de bază să fie finanțat și în acest sens sunt sursele necesare.

În cadrul unui interviu video la IPN, premierul a declarat că procesul de elaborare a unui buget de stat nu durează o săptămână, o lună sau trei. Este un proces care durează cel puțin un an, fiind lansat încă din luna decembrie a anului precedent. Urmează mai multe etape, astfel încât Parlamentul să aprobe, în luna iulie, politica bugetar-fiscală, în baza căreia se elaborează bugetul. În august, proiectul să fie elaborat de Guvern, iar în septembrie, cel târziu octombrie, să-l prezinte legislativului.

Și în cazul bugetului pentru anul 2020, procesul de elaborare a fost lansat în decembrie 2018 la Ministerul Finanțelor, unde Ion Chicu deținea funcția de secretar general de stat, iar ulterior ministru. Procesul de elaborare a început încă atunci când în executivul era condus de Pavel Filip. Apoi a urmat Guvernul condus de Maia Sandu, care la fel a lucrat asupra proiectului bugetului. Ion Chicu a menționat că guvernul pe care îl conduce a găsit „opera” celor două guverne precedente și a continuat acest proces. Din resursele disponibile s-au stabilit prioritățile. Și acest executiv și-a asumat că anul 2020 va fi unul al investițiilor masive în infrastructură. Pe lângă această prioritate, este și componenta socială. Este vorba despre acele inițiative cu caracter social încadrate în bugetul pentru anul 2020, a menționat Ion Chicu.  

Șeful cabinetului de miniștri a declarat că pentru anul viitor este planificată o creșterea economică de aproape 4% sau poate mai mare. Potrivit premierului, despre deficitul bugetar s-a vorbit mai mult, însă este necesară o precizare, și anume că componenta investițiilor, conform metodologiei finanțelor publice, se înscrie în deficitul bugetar. Alta însă este componenta de bază. Pentru anul 2020 – 2,5 miliarde, în timp ce pentru anul 2019 a fost de 3,5 miliarde de lei. Și din punct de vedere al sustenabilității, există o diminuare semnificativă față de anul 2019. Cealaltă parte, care este de până la 7,4 miliarde ține de componenta de investiții, care nu afectează sustenabilitatea bugetară. „Este important ca deficitul pe componenta de bază să fie posibil de finanțat și sunt sursele necesare pentru finanțare. Poate, spre regretul unora, noi discutăm foarte constructiv cu Bruxelles-ul”, notează Ion Chicu.

Premierul dă asigurări că Republica Moldova va îndeplini condiționalitățile pentru tranșele din asistența macrofinanciară din partea UE. În acest sens, la ultima ședință de Guvern dina cest an, va fi aprobat un proiect care prevede modificarea Legii achizițiilor publice pentru utilități, iar în februarie proiectul va fi examinat în Parlament. Un alt proiect, care este cea de-a doua condiționalitate, prevede contracararea spălării banilor. Acest proiect este finalizat, iar în una dintre ședințele din ianuarie va fi aprobat în Guvern. Șeful executivului a menționat că aceste două condiționalități vor fi respectate și că există posibilitatea de accesa asistența macrofinanciară de la UE, iar ca urmare va fi acoperită componenta de baza a deficitului, de 2,5 miliarde.

Interviul „Viziunea prim-ministrul Ion Chicu asupra stării de lucruri în societatea moldovenească la intersecția anilor” este parte a ciclului „Răscrucea de ani prin prisma idealului de a trăi bine acasă”, la care au acceptat invitația președintele Igor Dodon, precum și liderii principalelor partide parlamentare Andrei Năstase, Pavel Filip și Maia Sandu.