logo

Broșură pentru prevenirea violenței față de persoanele cu nevoi speciale


https://www.ipn.md/ro/brosura-pentru-prevenirea-violentei-fata-de-persoanele-cu-nevoi-7967_1082165.html

Asociația „Motivație” din Moldova a lansat o broșură privind prevenirea violenței și a discriminării față de persoanele cu nevoi speciale. Potrivit Studiului „Violența față de femei în familie în Republica Moldova”, 63% dintre femei au fost supuse violenței psihologice, fizice sau sexuale din partea partenerilor lor pe durata vieții. Totodată, o femeie din 10 s-a confruntat cu abuz economic. Victoria Boțan, specialist în relații publice la Asociația „Motivație”, a precizat că în țară nu există statistici câte persoane cu nevoi  speciale sunt supuse anual violenței, dar acești oameni sunt mai des agresați sau discriminați, pentru că au posibilități limitate de a se apăra, transmite IPN.

Chiar dacă unele cereri sau petiții pot fi depuse online, această oportunitate nu este accesibilă pentru nevăzători. Iar în cazul în care petiția o depune o persoană cu deficiențe de auz, ea trebuie să fie asistată de un traducător, care să-i transpună informația în limbaj mimico-gestual, și acest translator trebuie angajat și plătit de stat, dar, de cele mai multe ori, aceasta nu se întâmplă. Și angajatorii, de cele mai multe ori, au stereotipuri în privința angajării persoanelor cu nevoi speciale, a menționat Victoria Boțan.

În broșură se menționează că persoanele care cunosc cazuri de violență pot apela la telefonul de încredere pentru femei și fete: 0 8008 8008, iar în cazuri extreme trebuie să sune și să ceară ajutor la 112. Totodată, persoanele care vor să afle mai multe informații despre legislația din domeniu și serviciile disponibile sunt îndemnate să accezeze link-urile: http://antiviolenta.gov.md/ http://stopviolenta.md/.

Broșura „Violența nu are scuze!” a fost elaborată în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.