logo

Boris Muravschi: Orice mişcare protestatară posedă un pericol de confruntări. Dezbateri IPN


https://www.ipn.md/ro/boris-muravschi-orice-miscare-protestatara-poseda-un-pericol-de-confruntari-7978_1020364.html

Orice mişcare protestatară posedă un pericol de confruntări şi conflicte, chiar şi fizice şi acest fapt nu depinde întotdeauna de organizatorii acestor mişcări, pentru că de cele mai dese ori de aceste lucruri se folosesc alte forţe. Opinia aparţine reprezentantului Blocului Patriotic Unic „Salvăm Moldova”, general-maior în rezervă, Boris Muravschi, şi a fost exprimată la dezbaterile publice cu tema: „Mişcările protestatare din Moldova: motive, manifestări, trăsături caracteristice, evoluţii, beneficii, pericole”, organizate de către Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Boris Muravschi a declarat că mişcarea pe care o reprezintă este una bazată absolut pe cadrul legal şi este împotriva violenţei. De regulă, mişcarea protestară are două direcţii – una internă care e motivată de starea cetăţenilor şi de fărădelegile care se petrec şi a doua legată de direcţia externă. Acesta a dat exemplul mişcării unioniste, care potrivit lui, şi-ar impune prin forţă poziţia, fapt negat de reprezentantul mişcării unioniste, prezent la dezbatere. Boris Muravschi a menţionat că respectă orice opinie promovată de mişcările protestatare, însă acestea nu trebuie impuse, oamenii fiind cei care trebuie să aleagă cui să se alăture.

„Motivele mişcărilor protestare sunt clare şi anume faptul că societatea noastră este adusă la sapă de lemn în tot sensul cuvântului. Noi am devenit o societate de minciună şi intrigă, de furt şi tâlhărie la toate nivelurile. Noi ne zbatem atâţia ani de zile ca să creăm un sistem de drept care va asigura acţiunea efectivă a cadrului juridic şi nu suntem în stare să facem acest lucru”, a declarat Boris Muravschi, precizând că în prezent oamenii sunt indignaţi de situaţia în care s-au pomenit.

„Platforma noastră nu este o mişcare politică, dar s-a creat în baza indignării oamenilor care cândva au purtat epoleţi, care cândva au luptat cu criminalitatea, pentru securitatea republicii noastre. Am făcut un şir întreg de măsuri dorind să unim şi partidele politice, şi mişcările, fiindcă noi suntem la o margine de prăpastie şi trebuie să ne unim cu toţii”, a declarat general-maiorul de poliţie în rezervă. El a precizat că Blocul Patriotic Unic „Salvăm Moldova” este gata să discute şi să se alăture Platformei civice „Demnitate şi Adevăr”, care planifică o acţiune de protest în masă pe data de 7 iunie. Boris Muravschi a mai spus că dacă conducerea statului ar lucra onest, iar oamenii ar simţi acest lucru, automat o sumedenie de mişcări protestatare ar dispărea, pentru că nu ar fi necesitatea ca cetăţenii să se manifeste şi să organizeze proteste.

Dezbaterile la tema: „Mişcările protestatare din Moldova: motive, manifestări, trăsături caracteristice, evoluţii, beneficii, pericole”, reprezintă ediţia XXXIX din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” şi sunt organizate cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.