logo

Bonele și creșele de tip familial vor activa în baza patentei de întreprinzător până în 2024


https://www.ipn.md/ro/bonele-si-cresele-de-tip-familial-vor-activa-in-7967_1094312.html

Serviciile individualizate de îngrijire a copiilor sau bonele și creșele de tip familial vor activa în baza patentei de întreprinzător până în anul 2024. Președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, spune că extinderea termenului patentei de întreprinzător pentru astfel de servicii a fost convenită cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Proiectul privind serviciile alternative de îngrijire a copiilor a fost supus unei noi runde de dezbateri publice înainte de aprobarea în Parlament, transmite IPN.

Potrivit proiectului de lege, activitatea creșelor de tip familial și deschiderea unei mini-creșe în cadrul întreprinderilor va fi legalizată. Îngrijitorii/îngrijitoarele vor activa în baza patentei de întreprinzător, vor avea calificare profesională și vor fi obligate să dețină un certificat de activitate din partea ANSP.

„Avem trei tipuri de servicii: serviciile individualizate, fiind vorba despre bone, avem serviciile alternative de îngrijire a copilului de tip familial și avem serviciile alternative de îngrijire a copilului oferite de către angajator. Ca și implementare serviciile de tip individualizat și serviciile alternative de îngrijire de tip familial, îngrijitoarea/îngrijitorul trebuie să dețină patentă. În cazul serviciilor oferite de către angajator la locul de muncă, aici angajatorul decide ce tip de contract oferă îngrijitorului/îngrijitoarei de copii, fie individual de muncă, fie prestări-servicii”, a precizat coordonatoarea de proiect la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Alina Andronache.

„Dacă e vorba de o mini-creșă, atunci copiii trebuie să fie alimentați, trebuie să decidem cum acești copii vor fi alimentați, fiecare mănâncă din caserola de acasă sau e necesar un bloc alimentar cu cerințe minime? Aici intervine ANSP pentru a autoriza acest bloc din punct de vedere sanitar-veterinar”, a spus reprezentantul ANSP, Sergiu Sîrghi.

„Regimul fiscal propus este patenta de întreprinzător. Am avut discuții cu reprezentanții Delegației UE și am ajuns la consensul ca în lege să fie indicat anul 2024 până când pot activa în baza patentei de întreprinzător, iar după anul 2024 va fi activitate independentă. Dacă este creșă de tip familial sau e creșă deschisă de către angajator, trebuie notificat ANSP, iar timp de 10 zile ANSP trebuie să vină cu un răspuns. Pentru anul viitor avem proiectul Lego finanțat de Unicef cu un milion 500 milioane, am mai accesat prin intermediul unei agenții britanice un milion jumătate de lei pentru aceste servicii”, a spus președintele comisiei parlamentare de profil, Dan Perciun.

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova rata de acoperire cu servicii de creșă pentru copiii de până la 3 ani este mai mică de 20%. Datele statistice mai arată că doar 39% dintre femeile care au un copil cu vârsta de până la 3 ani este angajată în câmpul muncii.