Republica Cehă este disponibilă să împărtăşească Republicii Moldova experienţa în materie de integrare europeană. Declaraţia a fost făcută de premierul ceh, Bohuslav Sobotka în cadrul unei întrevederi cu preşedintele Nicolae Timofti. :eful statului a mulţumit Republicii Cehe pentru sprijinul constant acordat Moldovei în efortul de implementare a agendei europene, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă remis de Preşedinţie, premierul ceh a menţionat că autorităţile de la Chişinău trebuie să continue reformele. „Trei ţări din cadrul Parteneriatului Estic – Republica Moldova, Georgia şi Ucraina – au o relaţie specială cu Uniunea Europeană. Autorităţile de la Chişinău trebuie să continue reformele şi să ofere un cadru legislativ funcţional pentru implementarea prevederilor Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană”, a declarat Bohuslav Sobotka.
De asemenea, şeful cabinetului de miniştri de la Praga a remarcat importanţa semnării unui Acord cu Fondul Monetar Internaţional, care ar constitui un semnal pozitiv pentru investitorii străini şi ar crea premize pentru progresul economic al ţării.
La întrevedere, cei doi oficiali au abordat relaţiile economice moldo-cehe, menţionând necesitatea dinamizării schimburilor comerciale între cele două state. Totodată, ministrul ceh al industriei şi comerţului, Jan Mládek, prezent la întrevedere, a constatat că Republica Cehă este principalul importator de vinuri moldoveneşti din Europa.
Un subiect aparte al dialogului l-a constituit problematica transnistreană. Preşedintele Nicole Timofti a vorbit despre interesul Federaţiei Ruse de a-şi menţine influenţa în această zonă ca fiind un impediment serios în calea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
„Transnistria a fost primul experiment al Kremlinului, înainte de criza din Ucraina, spre a-şi consolida puterea de influenţă geopolitică la hotarele cu statele membre ale Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice. Şi în cadrul recentelor negocieri în formatul 5+2, Federaţia Rusă continuă să sprijine autorităţile de la Tiraspol în promovarea separatismului. Mai mult, se încearcă implementarea politicilor separatiste în nordul şi sudul ţării”, a declarat preşedintele.
În acelaşi context, şeful statului a subliniat şi impactul fluxului de informaţii propagandistice, girate de posturile de televiziune ruse, numeroase în spaţiul mediatic autohton.