O selecție de lucrări dedicate artiștilor de origine evreiască din Republica Moldova este prezentată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Picturile reflectă esența bogată și complexă a culturii evreiești, văzută prin prisma artei plastice. Președintele Comunității Evreiești din Moldova, Alexander Bilinkis, a subliniat că această expoziție simbolizează nu doar bogăția moștenirii evreiești, dar și evidențiază armonia minunată pe care o pot crea cultura evreiască și moldovenească, transmite IPN.
La expoziție sunt prezentate lucrările pictorilor contemporani care reflectă înțelegerea profundă a culturii evreiești, redau un stil personal deosebit, unind culorile aprinse și grafica. Acest eveniment este un exemplu cum arta poate să ne unească, reflectând profunzimea și frumusețea tradițiilor noastre, precum și dorința de a ne înțelege reciproc și de a ne respecta. Expoziția evidențiază modul în care arta poate constitui un liant între culturi, îmbogățind societatea și prevenind conflictele, a mai spus președintele Comunității Evreiești din Moldova, Alexander Bilinkis.
Directorul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Eugen Sava, a menționat că evreii moldoveni au lăsat amprente extraordinare în tot ce se referă la cultura moldovenilor, cultura evreilor în Moldova, în știință, literatură, arta Moldovei. Evreii din țară sunt foarte activi și colaborează strâns cu toate structurile culturale și științifice existente în Republica Moldova.
Șefa reprezentanței Centrului cultural evreiesc „Nativ” din Moldova, Marina Anukov, a punctat că această expoziție ne familiarizează cu lucrările pictorilor Mihail Brunea, Iacob Tihman și Eduard Maidenberg, care redau o tradiție și o istorie bogată a culturii evreiești. Arta prezentată la expoziție are rolul unui pod dintre culturi, promovează o limbă universală, pe înțelesul tuturor. Pictorii evrei care activează în Moldova sunt un exemplu perfect de profesionalism, iar pentru statul Israel sunt o mândrie. Lucrările acestor pictori relatează istoria vieții evreiești în diaspora, păstrând o moștenire bogată a comunității evreiești, a menționat Marina Anukov.
„Chiar dacă accentul în Uniunea Europeană se pune constant pe pierderile patrimoniului evreiesc și a vieților omenești în perioada Holocaustului, și noi facem același lucru și de fiecare dată împreună cu comunitatea evreiască din Republica Moldova comemorăm cu fiecare ocazie aceste pierderi, de data aceasta am hotărât totuși să punem accentul pe faptul că viața continuă și că avem mari realizări a comuniați evreiești din Republica Moldova, care a avut pe durata anilor o contribuție greu de supraestimat pentru întreaga cultură în Republica Moldova, pentru pictura, muzica, cinematografia moldoveneascăˮ, a spus ministrul culturii, Sergiu Prodan.
Expoziția se desfășoară în cadrul Festivalului național „Zilele Europene ale Culturii Evreieștiˮ și poate fi vizitată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei până pe 14 septembrie.