Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează o expoziție tematică care își propune să elucideze adevărul istoric despre fenomenul deportărilor prin mărturiile celor care au suferit pe nedrept, supraviețuitori ai Gulagului sau descendenții acestora, să prezinte și să valorifice lucrări documentare și memorii din colecțiile instituției bibliotecare. Expoziția se desfășoară cu ocazia împlinirii 75 de ani de la cea de-a doua și cea mai de amploare operațiune de deportări de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova, transmite IPN.
Expoziția „Deportările din Basarabia, vremuri de tristă amintire” cuprinde circa 100 de documente, printre care amintirile Eufrosiniei Kersnovski, boieroaică din Soroca, deportată în Siberia în 1941, carte semnată de Vadim Ștefan Pirogan, co-fondator al Asociației foștilor deținuți politici și a Veteranilor Armatei Române din Republica Moldova, carte de memorii despre infernul Gulagului. La expoziție sunt prezentate volumele ,,Arhivele Memoriei”, care redau recuperarea și valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din RSSM și conțin cercetări realizate în localitățile din Republica Moldova.
Prin mărturii emoționante, imagini de arhivă și analize profunde din diverse documente prezente în colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, aducem în prim plan întâmplările și consecințele acestor evenimente dramatice.
Deportarea în masă din 6-9 iulie 1949 este cea mai amplă deportare de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova, în urma căreia au avut de suferit 36 de mii de oameni sau peste 11 mii de familii. Casele, pământurile și bunurile celor deportați au fost transmise colhozurilor, iar o parte au fost furate și vândute. Pentru desfășurarea operațiunii au fost mobilizate 3 071 de camioane și 1 736 de vagoane.
Expoziția poate fi vizitată până pe 5 august, în blocul central al Bibliotecii Naționale.