Banca Națională a Moldovei va avea posibilitatea de a oferi asistență de lichiditate în situație de urgență – credite de urgență – doar unei bănci solvabile și viabile. Parlamentul a aprobat, în prima și a doua lectură, modificări în legislație pentru a defini noțiunea de „asistență de lichiditate în situații de urgență”. Astfel, au fost anulate prevederile ce au permis acordarea de asistență de lichiditate celor trei bănci comerciale insolvabile, transmite IPN.
De asemenea, au fost excluse din lista de active eligibile acceptate de către Banca Națională a Moldovei în calitate de garanții la acordarea de credite băncilor a cambiilor simple și a titlurilor emise cu privire la bunuri sau mărfuri, întrucât acestea nu sunt utilizate frecvent pe piața autohtonă. Proiectul de lege actualizează și cadrul legal privind rezervele obligatorii în scopul controlului monetar și managementului lichidității.
Potrivit autorilor (deputaţii PAS Dumitru Alaiba, Sergiu Litvinenco, şi Igor Grosu), în ultimii ani, Republica Moldova a fost ţinta unor masive infracțiuni financiare – spălări de bani, delapidări şi fraude, cu grave consecințe economice, sociale şi politice. „Un element-cheie în furtul unui miliard de dolari din rezervele Băncii Naţionale a Moldovei a fost posibilitatea legală a BNM de a oferi asistenţă de lichiditate în situaţie de urgenţă celor trei bănci insolvabile, care ulterior au falimentat”, se menţionează în nota informativă a proiectului.
În proiect se mai menţionează că această posibilitate a fost oferită potrivit unor modificări legislative operate cu doar o lună înainte de furtul unui miliard din rezervele BNM prin oferirea unor credite de urgenţă celor trei bănci comerciale insolvabile – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Or, prezentul proiect propune anularea acestor prevederi.