logo

BNM se angajează să întreprindă toate măsurile pentru a proteja „Moldova – Agroindbank”


https://www.ipn.md/ro/bnm-se-angajeaza-sa-intreprinda-toate-masurile-pentru-a-proteja-moldova-agroindb-7966_1005522.html

Banca Naţională a Moldovei examinează informaţia disponibilă cu referire la tranzacţiile la „Moldova-Agroindbank” şi a solicitat de la organele abilitate orice probă disponibilă, care ar indica existenţa unei activităţi concertate a noilor acţionari, se arată într-un comunicat de presă al BNM. Banca centrală se angajează să întreprindă toate măsurile legale pentru a proteja stabilitatea BC „Moldova - Agroindbank” SA şi a sistemului bancar din Republica Moldova, transmite IPN.

Potrivit BNM, conform legislaţiei, în cazul constatării activităţii concertate a acţionarilor unei bănci care deţin cotă substanţială în capitalul băncii, exerciţiul unor drepturi aferente ale acţionarilor este suspendat de drept din data achiziţiei de acţiuni realizate fără permisiunea BNM.

În perioada 15 -18 martie curent, au fost efectuate circa 23 de tranzacţii de proporţii mici cu acţiunile băncii, în valoare de circa 1,66 la sută din capitalul social, care reprezintă unele suspiciuni cu privire la legalitatea acestora. După care, pe 10 şi 24 aprilie, au fost tranzacţionate acţiunile ale doi acţionari care deţineau câte 4,99 la sută din capitalul social al băncii. În perioada 14-18 mai 2013, au fost tranzacţionate acţiunile deţinute de trei acţionari din Slovenia şi unul din Olanda, cu o cotă totală de participare în capitalul social al băncii de 18,20 la sută. Acţiunile menţionate au fost transferate către 7 companii înregistrate în Marea Britanie, Cipru şi Letonia, fiecare companie deţinând cota de participare sub 5 la sută, care nu necesită obţinerea permisiunii prealabile din partea Băncii Naţionale.

BNM menţionează că, în cazul în care vor fi acumulate probe suficiente care să indice achiziţionarea unei cote substanţiale în capitalul BC „Moldova-Agroindbank” SA fără permisiunea BNM, ultima va informa acţionarii şi banca despre suspendarea drepturilor acţionarilor.

Mai devreme, „Moldova-Agroindbank” a remis un comunicat presei în care menţionează că a devenit ţinta unor noi acţiuni frauduloase din partea unui grup de persoane care acţionează concertat, fiind susţinut de către unele persoane cu funcţii de răspundere din organele de stat (administrative şi judiciare), precum şi de către Registratorul independent „Registru-Corect”. Solicitat de IPN, o persoană cu funcţie de răspundere de la „Registru-Corect” a declarat că nu poate oferi niciun comentariu. Nici preşedintele Comisiei parlamentare privind administrarea situaţiei la BEM şi în întreg sistemul bancar al Moldovei, deputatul Oleg Reidman, nu a dorit să ofere niciun comentariu, menţionând că nu se poate pronunţa pentru că membrii comisiei nu au luat încă o decizie asupra raportului pe care trebuie să-l prezinte Parlamentului.