logo

BNM propune spre discuţii un proiect de liberalizare a operaţiunilor valutare


https://www.ipn.md/ro/bnm-propune-spre-discutii-un-proiect-de-liberalizare-a-operatiunilor-valutare-7966_1019562.html

Banca Naţională a Moldovei a propus spre discuţii publice un proiect de modificare a  Legii privind reglementarea valutară, care vine în contextul instituirii Zonei de comerţ liber cu UE. Proiectul prevede liberalizarea operaţiunilor valutare supuse autorizării de BNM (cu unele excepţii) în sumă de până la 10000 de euro (sau echivalentul lor), transmite IPN.

Odată adoptate modificările propuse, băncile (rezidente şi nerezidente) vor avea dreptul de a introduce sau scoate din Republica Moldova, fără autorizarea BNM, numerar în monedă naţională în sumă de până 100000 de lei moldoveneşti. Băncile nerezidente vor putea introduce sau scoate din ţară echivalentul aceleiaşi sume şi în valută străină.

Proiectul mai stabileşte neaplicarea regimului de notificare asupra împrumuturilor şi garanţiilor primite de la nerezidenţi în sumă de până la 50000 de euro (sau echivalentul lor). În calitate de măsură de salvgardare, proiectul prevede interzicerea sau limitarea în situaţia unei crizei financiare sistemice a operaţiunilor de retragere a valutei străine din conturile în valută străină.

O noutate este şi dreptul clientului unităţii de schimb valutar de a cere revocarea operaţiunii de schimb valutar până la finalizarea operaţiunii, precum şi după finalizarea acesteia, în decurs de 30 de minute. Calcularea celor 30 minute se efectuează de la timpul indicat în bonul de casă. O cerinţă este ca solicitarea de revocare să se facă în decursul programului de lucru al unităţii de schimb valutar. Prevederea este valabilă dacă în perioada indicată cursul de cumpărare/vânzare a valutei străine cumpărate/vândute nu a fost modificat.

Proiectul de lege modifică şi termenul de valabilitate a licenţei acordată caselor de schimb valutar şi hotelelor care au astfel de case, de la 5 ani la un termen nelimitat. Pentru casele de schimb valutar taxa pentru licenţă se majorează de la 2500 de lei până la 12000 lei. Taxa pentru licenţa care se eliberează hotelurilor se stabileşte în mărime de 6000 lei, luând în considerare faptul că hotelurile efectuează doar operaţiuni de cumpărare a valutei străine.

În vederea sporirii nivelului de eficienţă a sancţiunii sub formă de retragere a licenţei aplicate de BNM, proiectul de lege prevede majorarea de la 2 luni până la 12 luni a perioadei în decursul căreia casa de schimb valutar nu va avea dreptul de a depune o nouă cerere de eliberare a licenţei, pierderea pentru o perioadă de 12 luni a dreptului acţionarilor /asociaţilor/administratorilor casei de schimb valutar de a înfiinţa o casa nouă, de a achiziţiona participaţiuni noi la capitalul social al oricărei case de schimb valutar, de a administra activitatea altei case noi de schimb valutar /filialei acesteia.

Propuneri la proiectul dat sunt aşteptate până la 27 aprilie curent.