logo

BNM menține principalele instrumente de politică monetară la nivel de 3,6%


https://www.ipn.md/ro/bnm-mentine-principalele-instrumente-de-politica-monetara-la-nivel-7966_1105299.html

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține la nivel de 3,6% anual. Rămân neschimbate ratele de dobândă la creditele overnight – 5,6%, la operațiunile repo – 3,85% și la depozitele overnight – 1,6% anual. O nouă decizie de politică monetară a fost adoptată unanim de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, transmite IPN.

Potrivit BNM, decizia vine în contextul propagării măsurilor stimulative de politică monetară adoptate anterior, care vor produce efecte în perioadele următoare, din cauza decalajelor în transmisia acestora.

Decizia BNM urmărește asigurarea nivelului inflației în limitele intervalului de variație a țintei prin stimularea în continuare a cererii agregate, inclusiv prin încurajarea consumului, echilibrarea economiei naționale și ancorarea așteptărilor inflaționiste.

„Informațiile macroeconomice recente confirmă, în mare parte, principalele ipoteze și concluzii reflectate în cel mai recent raport asupra inflației al BNM și conturează validitatea ultimei prognoze”, se menționează într-un comunicat de presă.

Banca Națională precizează că monitorizează îndeaproape procesul dezinflaționist, evaluând riscurile și incertitudinile asociate, astfel încât măsurile ulterioare să fie orientate spre readucerea inflației la ținta de 5%, un nivel considerat optim pentru creșterea și dezvoltarea economiei Republicii Moldova pe termen mediu.

Următoarea ședință de politică monetară este preconizată pentru luna august.