logo

BNM investighează o serie de operaţiuni suspecte la Banca de Economii şi Banca Socială


https://www.ipn.md/ro/bnm-investigheaza-o-serie-de-operatiuni-suspecte-la-banca-de-7966_1017354.html

Banca Naţională a Moldovei, împreună cu administratorii speciali de la Banca de Economii şi Banca Socială, investighează o serie de operaţiuni suspecte, efectuate de băncile vizate în a doua jumătate a lunii noiembrie şi asistă organele de drept în anchetele aflate în desfăşurare. Precizarea vine din partea BNM după apariţia unor comentarii în presă cu privire la ultimul raport al Fondului Monetar Internaţional, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, după introducerea administrării speciale la Banca de Economii şi Banca Socială, BNM a întreprins măsuri ferme pentru a asigura buna funcţionare a acestor instituţii financiare şi a proteja depunerile clienţilor. „O bancă centrală are la dispoziţie mai multe posibilităţi şi instrumente pentru a asigura stabilitatea financiară a sistemului bancar. Banca Naţională a Moldovei a optat pentru acordarea creditelor de urgenţă, deoarece această metodă asigură cel mai rapid stabilitatea băncilor, evitarea riscurilor suplimentare şi siguranţa depozitelor persoanelor fizice şi juridice”, se precizează în comunicat.

Potrivit Fondului Monetar Internaţional, problemele grave de guvernare corporativă în sistemul bancar constituie în continuare un risc pentru stabilitatea financiară. De curând, au intrat în vigoare prevederile legislative menite să restabilească atribuţiile BNM, dar se atestă în continuare deficienţe în aplicarea cerinţelor de reglementare care vizează băncile. Prevederile legislative menite să asigure restabilirea atribuţiilor Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) încă urmează a fi adoptate.