logo

BNM încurajează plăţile fără numerar


https://www.ipn.md/ro/bnm-incurajeaza-platile-fara-numerar-7966_1017254.html

Numărul cardurilor bancare aflate în circulaţie în Republica Moldova este în creştere, dar posesorii le utilizează în principal pentru retragerea mijloacelor băneşti. Circa 80% din totalul opraţiunilor cu carduri sunt operaţiuni de retragere a banilor. Datele au fost prezentate de către guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, cu ocazia lansării unei campanii naţionale de informare a populaţiei privind avantajele utilizării instrumentelor de plată fără numerar, transmite IPN.

Potrivit guvernatorului BNM, din cele 1,3 mln de carduri bancare 60,4% sunt active. Doar 19,8% din acestea sunt realizate în scop de plată.

Pe perioada campaniei, vor fi realizate interviuri şi emisiuni la diverse posturi de radio şi televiziune, vor fi publicate articole de presă pe tematica instrumentelor de plată fără numerar, despre avantajele utilizării sistemelor de deservire bancară la distanţă. Totodată, va fi lansată pagina online www.fărănumerar.md.

Partenerul Băncii Naţionale a Moldovei în această campanie este Facilitatea de Dezvoltare a Fondului European pentru Europa de Sud-Est. Costul campaniei este de 100 de mii de euro.