La 15 ani de la lansarea Sistemului automatizat de plăți interbancare (SAPI) al Băncii Naționale a Moldovei, începe implementarea schemei de plăți instant. Aceasta reprezintă o platformă națională unică de procesare a plăților și aduce mai multe beneficii pentru consumatori și prestatorii de servicii de plată. Astfel, plățile instant vor fi realizate în regim non-stop, cu decontarea finală imediată, adică în câteva secunde, ceea ce va face posibilă reutilizarea momentană a fondurilor primite de către beneficiari, transmite IPN.
BNM precizează că punerea în funcțiune a SAPI a marcat un pas important în implementarea unei infrastructuri moderne de plăți, care răspundea la acel moment și chiar anticipa cerințele pieței plăților din Republica Moldova. Aniversarea SAPI coincide cu lansarea unei etape noi de dezvoltare a sistemului național de plăți.
„Participanții la sistemul de plăți și clienții acestora vor putea folosi un instrument de plată suplimentar – alternativ cardurilor de plată, cu potențial inerent de a asigura migrarea plăților în numerar spre modalități de plată fără numerar. Aceasta deoarece vor fi diminuate costurile pentru consumatorii finali la realizarea plăților, care va deveni mai comodă – cu diferite echipamente – și mai accesibilă, în special, în mediul rural, unde în prezent accesul consumatorilor la serviciile de plată fără numerar este mai dificil”, se menționează într-un comunicat de presă al instituției.
Pentru acceptarea plăților instant nu este necesară o infrastructură costisitoare de terminale, precum și prezența fizică a filialelor prestatorilor de servicii de plată.
Totodată, potrivit BNM, schema de plăți instant va contribui la colectarea mai eficientă a creanțelor la bugetul de stat, va duce la creșterea vitezei de circulație a banilor în economie și deci va înlesni circuitul fluxurilor economice, iar sectorul plăților inovative va obține o capacitate mai bună de atragere a investițiilor.
SAPI este un sistem de performanță care asigură și facilitează circuitul fluxurilor economice în țară. În prezent sunt întreprinse acțiuni de modernizare a sistemului, cum ar fi alinierea la standardele internaționale ale mesajelor de plată (ISO 20022), punerea în aplicare a unui nou mecanism de conexiune, crearea unui mecanism de gestiune a limitelor de lichiditate etc.