logo

BNM anunță că îmbunătățește supravegherea riscurilor de concentrare și al poziției valutare


https://www.ipn.md/ro/bnm-anunta-ca-imbunatateste-supravegherea-riscurilor-de-concentrare-si-al-7966_1048366.html

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat modificări la Instrucțiunea cu privire la prezentarea de către bănci a rapoartelor COREP, în scopuri de supraveghere, și la Regulamentul cu privire la poziția valutară deschisă, pentru a îmbunătăți supravegherea riscurilor de concentrare și al poziției valutare.

Deciziile au fost luate pentru a ajusta raportarea aferentă expunerilor mari și poziției valutare deschise la cerințele stabilite în cadrul normativ și ale celor mai bune practici de reglementare a piețelor financiar-bancare internaționale, se arată într-un comunicat al BNM, citat de IPN.

Modificările respective vor contribui la raportarea uniformă și oportună de către bănci a informației cu privire la expunerile băncii față de un client sau un grup de clienți aflați în legătură, ceea ce va îmbunătăți supravegherea riscurilor de concentrare a băncii, explică BNM.

Modificările referitoare la poziția valutară deschisă se raliază la standardele internaționale de raportare privind instrumentele financiare și dispozițiile de depreciere aferente contabilizării pierderilor așteptate, precum și cele prevăzute în unele acte normative ale BNM. Banca centrală scontează că aceste amendamente vor permite menținerea și gestionarea mai prudentă a poziției valutare deschise.

INP precizează că raportul COREP include informații despre fondurile proprii ale băncilor, ratelor de capital, precum și a celei aferente riscurilor de piață, de credit, de decontare/livrare pentru determinarea cuantumului total al expunerii la risc.