BNM a revizuit în creştere inflaţia pentru anul curent şi în scădere pentru anul viitor
https://www.ipn.md/ro/bnm-a-revizuit-in-crestere-inflatia-pentru-anul-curent-si-7966_993759.html
Banca Naţională a Moldovei a actualizat prognoza macroeconomică, prezentată în luna august, majorând inflaţia pentru anul curent cu 1,2%, transmite Info-Prim Neo.
Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a menţionat că la începutul anului curent se anticipa o evoluţie mai moderată a preţurilor mondiale la produsele alimentare şi la resursele energetice. Însă ulterior s-a întâmplat ce s-a întâmplat şi BNM a revăzut de câteva ori prognozele.
Potrivit lui Dorin Drăguţanu, au fost întreprinse mai multe măsuri pentru înăsprirea politicii monetare în vederea diminuării aşteptărilor inflaţioniste şi de atenuare a efectelor de runda a doua de la creşterea preţurilor la serviciile comunale, combustibil şi produse alimentare. Astfel, a fost majorată rata de bază aplicată la credite, de la 7 la 10%, precum şi nivelul rezervelor minime obligatorii, de la 8 la 14%. Dar inflaţia continuat să crească (e adevărat că pe baza factorilor nemonetari) şi va atinge la sfârşitul anului 9,6%, faţă de 8,4% cum se prognoza în august.
Pentru 2012 prognoza actualizată prevede o scădere a inflaţiei de la 7,4 la 6,5%. În trimestrul III al anului 2013 BNM anticipează o inflaţie de 4,1%. „Reiterez, acestea sunt prognoze, nu angajamente. Ţinta inflaţiei urmărită de BNM rămâne a fi de 5% plus-minus 1,5% şi noi vom lua prompt orice decizie de politică monetară pentru a asigura încadrarea inflaţiei în acest interval”, a subliniat Dorin Drăguţanu.
Potrivit guvernatorului, factorii care au determinat prognozele inflaţiei pe 2012 şi 2013 sunt aceeaşi: ritmul de creştere a preţurilor la produsele alimentare şi petroliere, cel mai înalt va fi înregistrat, după toate datele prealabile, în trimestru trei al anului viitor. În continuare preţurile vor fi în scădere.
Guvernatorul BNM a mai spus că, în cazul agravării crizei datoriilor suverane şi recesiunii în ţările UE şi pe plan mondial, procesul dezinflaţionist se va amplifica, iar inflaţia va fi mai mică decât cea prezentată în acesta în prognoză. Acest fapt nu poate fi un prilej de bucurie, deoarece o rată prea mică a inflaţiei nu este benefică nici pentru agenţii economici, nici pentru populaţie, acesta făcând dovada micşorării consumului, reducerii veniturilor oamenilor.