logo

BNM a revăzut în scădere prognoza inflației pentru 2016 și 2017


https://www.ipn.md/ro/bnm-a-revazut-in-scadere-prognoza-inflatiei-pentru-2016-si-7966_1028960.html

Până la finele lui 2016, se așteaptă o diminuare a indicelui prețurilor de consum, conform  noii prognoze a BNM, lansată joi, 11 august, transmite IPN.

„Ne aflăm într-o perioadă de deflație. Acesta se explică prin cererea economică slabă, deși BNS a spus că se înregistrează o îmbunătățire a situației economice”, a menționat guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea.

În anul curent, inflaţia va atinge nivelul de 6,7%, cu  0,3 puncte procentuale mai puțin decât cifra prognozată de BNM în runda din aprilie.  În 2017 se prevede o inflație de 4,4%.  Rata anuală a inflaţiei va reveni în intervalul de variaţie a ţintei  BNM pentru inflație (5%, ±1,5 p.p.)  în trimestrul III 2016. Valoare maximă va fi înregistrată în trimestrul II 2018, de 6%, iar valoarea minimă în trimestrul IV 2016, de 3,5%.

Referindu-se la factorii care vor influența evoluția inflației, guvernatorul a specificat că prețurile la produsele alimentare vor consemna o contribuție uşor descendentă, până în trimestrul I 2017, ulterior majorându-se lent până la finele orizontului de prognoză. Valoarea maximă a ratei anuale a preţurilor la produsele alimentare va fi înregistrată în trimestrul III 2016, constituind 5,9%.

Contribuţia  prețurilor la produsele petroliere pentru anul curent va fi negativă, iar pentru restul orizontului de prognoză se va reorienta în sensul pozitiv. Ascendenţa asupra ratei anuale a inflației se va produce începând cu trimestrul I 2017, în special ca rezultat al creşterii, deşi moderate, dar permanente, a preţurilor internaţionale la petrol.

Contribuția altor factori externi, legaţi de evoluțiile economiilor țărilor din UE, din Federația Rusă şi alte țări, potrivit BNM, nu s-a modificat esenţial comparativ cu runda precedentă de prognoză.

Rata anuală a inflaţiei pentru luna iulie 2016 a fost de 7%. Indicele prețurilor de consum în luna iulie a fost cu 0,9% inferior celui din iunie, pe fundalul reducerii preţurilor la produsele alimentare  cu peste 2% și  a celor la mărfurile nealimentare cu 0,2%  Tarifele la serviciilor prestate populaţiei au crescut cu 0,3%.