logo

BNM a obţinut mai multe posibilităţi de control al acţionariatului băncilor


https://www.ipn.md/ro/bnm-a-obtinut-mai-multe-posibilitati-de-control-al-actionariatului-7966_1004522.html

Banca Naţională a Moldovei va avea mai multe instrumente de monitorizare a calităţii acţionariatului băncilor comerciale, a menţionat într-un interviu expertul economic Adrian Lupuşor, de la Centru Analitic Independent Expert-Grup. Comentariile au fost făcute în legătură cu modificările operate în Legea instituţiilor financiare, Legea cu privire la BNM, Codul Civil şi în alte alte acte legislative.

„Noile reglementări sunt binevenite, având în vedere experienţa de preluare a unor pachete de acţiuni importante de către acţionari dubioşi, despre care s-a vorbit foarte mult”, a menţionat  Adrian Lupuşor.

Potrivit noilor reglementări, dobândirea cotelor ce depăşesc 5% din capitalul băncii, precum şi majorarea cotelor până la atingerea sau depăşirea limitelor de 20%, 33% sau 50% poate fi efectuată numai cu permisiunea BNM, după ce va fi evaluată soliditatea potenţialului acţionar conform unor criterii clar stabilite. Dobândirea cotelor în capitalul  social al băncii fără permisiunea BNM, în cazurile prevăzute de lege, va conduce la suspendarea exercitării drepturilor care derivă din deţinerea acestor cote. De asemenea, se  interzice suspendarea de către instanţa de judecată a anumitor acte ale BNM până la soluţionarea definitivă a cauzei.

Prin modificările operate în actele legislative, se interzice deţinerea cotelor de participare în capitalul social al băncilor de către persoanele ce nu implementează standardele internaţionale de transparenţă. Aceste cote urmează a fi înstrăinate în termen de un an.

Adoptarea modificărilor şi completărilor în legislaţia cu privire la transparenţa acţionariatului băncilor a fost una din condiţiile Programului cu FMI.